Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Chcete ísť na Srí Lanku? Rezort zahraničia radí zvážiť takúto cestu

Na snímke z 13. júla 2022 policajti používajú slzotvorný plyn na rozohnanie protivládnych demonštrantov v oficiálnej rezidencii srílanského premiéra Ranila Vikramasingheho počas protestu v Colombe. Foto: TASR/AP

Rezort upozornil, že v krajine sú ohlásené protestné zhromaždenia, ktoré môžu prerásť do následných nepokojov.

Bratislava 13. júla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania na Srí Lanku. Prehlbujúca sa ekonomická kríza má totiž vplyv na bezpečnosť a zaistenie základných potrieb v krajine. Rezort slovenskej diplomacie o tom informoval na svojom webe.

"Krajina už takmer úplne spotrebovala zásoby benzínu a nafty. Nedostatok paliva spôsobuje problémy s prepravou v krajine, vrátane transferov do hotelov, inštitúcií a podobne," skonštatovalo ministerstvo. Dopady krízy ľudia pociťujú vo viacerých oblastiach ako napríklad nedostatok liekov, niekoľkohodinové výpadky elektriny či problémy s telefonickým spojením.

"Vláda v snahe šetriť zatvorila školy aj úrady a obmedzila služby, ktorých fungovanie nie je pre chod krajiny nevyhnutné," dodal rezort. Zároveň upozornil, že v krajine sú ohlásené protestné zhromaždenia, ktoré môžu prerásť do následných nepokojov. V prípade núdze môžu Slováci kontaktovať pohotovostné číslo Veľvyslanectva SR v Dillí +91 9818799477 alebo MZVEZ SR na čísle +421 2 5978 5978.

Srílanský prezident Gótábaja Rádžapakša vymenoval v stredu za dočasnú hlavu štátu premiéra Ranila Vikramasingheho. Urobil tak potom, ako v noci ušiel z krajiny, kde tisíce protestujúcich žiadali odstúpenie oboch týchto politikov. Protesty opäť zosilneli, keď sa verejnosť dozvedela, že Rádžapakša spolu s manželkou ušiel na Maldivy.

Na celom území krajiny preto v stredu vyhlásili výnimočný stav. Srí Lanka čelí najhoršej ekonomickej kríze od získania nezávislosti od Británie v roku 1948. V apríli prestala splácať dlh vo výške 51 miliárd dolárov a rokuje o finančnej výpomoci s Medzinárodným menovým fondom.