Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slováci môžu ísť do Maďarska najviac na 90 dní s pasom či občianskym

Na archívnej snímke vztýčená štátna vlajka Maďarska na Kossuthovom námestí. Foto: TASR/AP

Slovák, ktorý cestuje cez Maďarsko do tretej krajiny a na hranici zistí, že nemá platné alebo potrebné doklady, musí sa podľa MZVEZ vrátiť na Slovensko a zabezpečiť si platný doklad.

Bratislava 27. júna (TASR) - Slovenskí turisti môžu ísť do Maďarska najviac na 90 dní s cestovným pasom alebo občianskym preukazom. Musia byť platné počas celého pobytu v Maďarsku. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informuje na webovej stránke.

Deti do 15 rokov môžu vstupovať na územie Maďarska s platným pasom alebo občianskym preukazom. Ak maloleté dieťa cestuje samo alebo v sprievode iných dospelých osôb ako rodičov, malo by mať pri sebe splnomocnenie podpísané zákonným zástupcom v anglickom jazyku a overené notárom, odporúča ministerstvo.

"V prípade tranzitu cez Maďarsko do ďalších krajín je nutné, aby mali občania SR doklad platný aspoň takú dobu, akú vyžadujú predpisy ďalších navštívených krajín," upozorňuje rezort.

Slovák, ktorý cestuje cez Maďarsko do tretej krajiny a na hranici zistí, že nemá platné alebo potrebné doklady, musí sa podľa MZVEZ vrátiť na Slovensko a zabezpečiť si platný doklad. "Ak zistí stratu alebo odcudzenie dokladu v Maďarsku, je potrebné túto skutočnosť nahlásiť na polícii v obvode, kde ku strate došlo," poukazuje. Ministerstvo ďalej uviedlo, že s dokladom od maďarskej polície sa môže osoba vrátiť do 48 hodín na Slovensko. Nie je preto potrebné kontaktovať slovenské veľvyslanectvo.

"Veľvyslanectvo SR v Budapešti ani Generálny konzulát SR v Békešskej Čabe nevydávajú náhradný cestovný doklad, keďže tento doklad slúži len na cestu na Slovensko a maďarské orgány ho nevyžadujú," tvrdí MZVEZ.