Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovensko posiela do Chorvátska spacie vaky, postele či ohrievače

Na snímke poškodená budova po zemetrasení 29. decembra 2020 v chorvátskom meste Petrinja. Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v utorok Chorvátsko a zničilo budovy v meste Petrinja. Hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke desať kilometrov v okolí mesta Petrinja. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia, píše agentúra AP, ktorá pripomína, že túto istú oblasť zasiahlo v pondelok zemetrasenie s magnitúdou 5,2. Foto: TASR/AP

O humanitárnu pomoc požiadala chorvátska vláda prostredníctvom Koordinačného centra pre reakciu na núdzové situácie EÚ.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Slovensko posiela do chorvátskych oblastí, ktoré boli najviac zasiahnuté zemetraseniami, humanitárnu pomoc. Obsahuje 120 spacích vakov a poľných skladacích postelí, tiež desiatky elektrických ohrievačov. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Poskytnutý materiál v hodnote 16 000 eur smeruje do obcí Sisak a Petrinja. „Slovensko prejavuje svoju solidaritu s obyvateľstvom Chorvátska a považuje za povinnosť prispieť prostredníctvom humanitárnej zásielky k zmierneniu následkov tejto prírodnej katastrofy,“ uviedla štátna tajomníčka MZVEZ SR Ingrid Brocková.

O humanitárnu pomoc požiadala chorvátska vláda prostredníctvom Koordinačného centra pre reakciu na núdzové situácie EÚ. „Materiál poskytlo zo svojich zásob Ministerstvo vnútra SR a do Chorvátska bude prepravený s pomocou Hasičského a záchranného zboru Ministerstva vnútra SR," spresnil rezort zahraničia s tým, že Chorvátsko zatiaľ hlási sedem obetí zemetrasení a rozsiahle materiálne škody.