Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

MZVEZ SR neeviduje žiadosť o pomoc v súvislosti s požiarmi v Turecku

Hasiči hasia lesný požiar v meste Manavgat, v provincii Antalya na juhu Turecka v nedeľu 1. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Ministerstvo upozornilo, že pri lesných požiaroch vo viacerých oblastiach Turecka prišlo o život niekoľko ľudí, spôsobili aj značné materiálne škody.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Slovenské veľvyslanectvo v Ankare zatiaľ neregistruje žiadnu žiadosť slovenských občanov o pomoc, ktorá by súvisela s požiarmi v Turecku. Rezort diplomacie však odporúča občanom zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí Turecka. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Odporúčame občanom zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí Turecka a ak sa rozhodnú cestovať, aby sa riadili odporúčaniami ministerstva, veľvyslanectva, pokynmi miestnych orgánov a takisto delegátov cestovných kancelárií, ktorí sú na mieste a zodpovedajú za turistov a podmienky zájazdu," uviedol rezort. Pripomenul, že z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 platí pre všetky krajiny všeobecné cestovné odporúčanie, a to necestovať do zahraničia.

Občanom, ktorí sa napriek tomu rozhodnú cestovať najmä do provincií na brehu Stredozemného mora, ministerstvo odporúča, aby svoje aktivity prispôsobili poveternostným podmienkam, vyhýbali sa oblastiam, kde môžu vzniknúť požiare, a riadili sa pokynmi miestnych orgánov a delegátov cestovných kancelárií, ktorí sú zodpovední za turistov a podmienky zájazdu. V prípade núdze dáva do pozornosti možnosť kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Ankare na pohotovostnej linke +90 5337600384. Rezort odporúča i registráciu pred cestou do zahraničia a inštaláciu aplikácie Svetobežka.

MZVEZ poukázalo na vysokú pravdepodobnosť pretrvávania lesných požiarov v prvej dekáde augusta. Upozornilo, že pri lesných požiaroch vo viacerých oblastiach Turecka prišlo o život niekoľko ľudí, spôsobili aj značné materiálne škody. Zasiahnutých bolo podľa MZVEZ 21 provincií vrátane turisticky atraktívnych oblastí. Najviac postihnutými sú Antalya, Mersin, Osmaniye, Adana, Kahramanmaras, Mugla, Kirikkale a Kayseri. Rezort poznamenal, že v prvej dekáde augusta sa očakáva zvýšenie denných teplôt, a teda je pravdepodobné pokračovanie požiarov.