Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča necestovať do Moldavska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V prípade odchodu z územia Moldavskej republiky do Rumunska odporúča Zastupiteľský úrad SR v Kišiňove využiť hraničné priechody Leuseni - Albita, respektíve Giurgiulesti - Galati.

Bratislava 26. februára (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR odporúča Slovákom necestovať do Moldavska. Súvisí to s rozhodnutím moldavskej vlády o vyhlásení výnimočného stavu v krajine a dočasnom uzavretí vzdušného priestoru Moldavska pre eskaláciu napätia na území susednej Ukrajiny.

"Odporúčanie platí aj pre územie regiónu Podnestersko. Vzhľadom na to, že ide o územie kontrolované medzinárodne neuznávanou vládou, sú možnosti poskytnutia konzulárnej pomoci v prípade mimoriadnych udalostí na tomto území výrazne obmedzené. Preto dôrazne odporúčame občanom SR v tomto období do Podnesterska necestovať," píše na svojom webe rezort slovenskej diplomacie.

V prípade potreby nevyhnutnej cesty MZVEZ odporúča slovenským občanom, aby pri cestovaní do zahraničia využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva či prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka.

V prípade odchodu z územia Moldavskej republiky do Rumunska odporúča Zastupiteľský úrad SR v Kišiňove využiť hraničné priechody Leuseni - Albita, respektíve Giurgiulesti - Galati. Tranzit z Ukrajiny cez Moldavskú republiku a Rumunsko, ktorý trvá menej ako 24 hodín, je možný aj bez predloženia nevyhnutných dokumentov súvisiacich s pandémiou ochorenia COVID-19.