Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia poskytne pomoc obom stranám konfliktu v N. Karabachu

Vojaci a hasiči hľadajú preživších v ruinách obytnej štvrte po raketovej paľbe arménskymi jednotkami v azerbajdžanskom meste Gandža 11. októbra 2020. Mesto Gadža sa ocitlo pod paľbou aj napriek tomu, že Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na ukončení bojov v oblasti sporného regiónu Náhorný Karabach. Foto: TASR/AP

Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra. Nové zrážky vyvolali obavy z vypuknutia úplnej vojn.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR poskytne prostredníctvom Medzinárodného výboru Červeného kríža humanitárnu pomoc obyvateľom postihnutým konfliktom v Náhornom Karabachu. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVEZ SR s tým, že finančné prostriedky vo výške 25.000 eur budú použité na nákup zdravotníckeho materiálu a základných potravín.

"Veľký priestor sa venuje politickým záujmom, požiadavkám či historickým krivdám, ale často sa pri tom zabúda na to, že tisíce bežných ľudí prichádzajú o domovy, prístup k základným potrebám, či dokonca o život. Rozhodli sme sa preto poskytnúť okamžitú pomoc obyvateľom postihnutým týmto konfliktom, a to na oboch stranách vojnovej línie," vysvetlil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

Tisíce ľudí podľa rezortu z obavy o svoje životy opúšťajú konfliktnú oblasť. "MZVEZ SR hneď po vypuknutí bojov odsúdilo násilné riešenie konfliktu, ktoré je v príkrom rozpore s Chartou OSN, a vyzvalo znepriatelené strany, aby čo najskôr obnovili politické rokovania," dodalo ministerstvo.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Konflikt si vyžiadal približne 30.000 obetí na životoch.

Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra. Nové zrážky vyvolali obavy z vypuknutia úplnej vojny, do ktorej by mohli byť zatiahnuté aj regionálne veľmoci Turecko a Rusko.