Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na Cyprus budeme môcť cestovať bez obmedzení, stačí vyplniť formulár

Na snímke pláž na Cypre. Foto: TASR/AP

Pred príletom do Cyperskej republiky treba vyplniť Cyprus Flight Pass formulár a v prípade vyzvania sa podrobiť náhodnému testovaniu hneď po prílete na náklady cyperskej vlády.

Bratislava 23. júna (TASR) - Cyprus zaradí Slovensko od štvrtka 24. júna do zelenej kategórie krajín. Cestovať tak možno bez obmedzenia, treba ale vyplniť formulár. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojom webe.

"Pre cestujúcich, prichádzajúcich na Cyprus zo zelenej kategórie krajín, ktorí v nej strávili najmenej posledných 14 dní, neplatia žiadne obmedzenia," uvádza rezort diplomacie.

Priblížil, že pred príletom do Cyperskej republiky treba vyplniť Cyprus Flight Pass formulár a v prípade vyzvania sa podrobiť náhodnému testovaniu hneď po prílete na náklady cyperskej vlády. Z testovania sú vyňaté deti do 12 rokov.

Na cestu zo Slovenska do Belgicka stačí vyplniť formulár



Cestujúci zo Slovenska do Belgicka nemusia predkladať negatívny test na ochorenie COVID-19, nevzniká im povinnosť karantény a ani testovania na siedmy deň po príchode. Povinné je len vyplnenie formulára Health Passenger Locator Form. Belgičania totiž zaradili Slovensko od 21. júna medzi krajiny tzv. zelenej zóny.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informovalo na svojom webe.

Online formulár je potrebné vyplniť najskôr 48 hodín pred prekročením hraníc. Na základe vyhodnotenia uvedeného formulára bude cestujúcemu zaslaná SMS s ďalšími opatreniami. "Nevyplnenie formulára môže mať za následok začatie právneho konania, odmietnutie nástupu dopravcom alebo odmietnutie vstupu do krajiny," upozornilo ministerstvo.