Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia: Slovensko-chorvátske vzťahy sú veľmi dobré

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rezort poznamenal, že spoločné členstvo oboch krajín v NATO a Európskej únii dodali bilaterálnym vzťahom ďalší nový rozmer a kvalitu.

Záhreb/Bratislava 15. novembra (TASR) - Slovensko-chorvátske vzťahy sú na veľmi dobrej úrovni, nie sú zaťažené žiadnymi otvorenými otázkami. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Dodal, že Chorvátsko naďalej ostáva jednou z najobľúbenejších destinácií slovenských turistov.

Na dobrej úrovni sú podľa slov rezortu diplomacie aj hospodárske vzťahy oboch krajín. "Za prvých šesť mesiacov roku 2021 obrat vzájomnej obchodnej výmeny dosiahol výšku 347,3 milióna eur (v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2020 rast o 33,2 percenta), z toho slovenský export bol vo výške 292,8 milióna eur (v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2020 nárast o 36,6 percenta), dovoz na úrovni 54,5 milióna eur (v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2020 nárast o 17,7 percenta)," priblížilo ministerstvo.

Rezort poznamenal, že spoločné členstvo oboch krajín v NATO a Európskej únii dodali bilaterálnym vzťahom ďalší nový rozmer a kvalitu. Podľa jeho slov aj vo väčšine európskych a bezpečnostných otázok zdieľajú Slovenská republika a Chorvátsko veľmi podobné stanoviská.

"Bilaterálne vzťahy si zachovávajú kontinuitu a patričnú intenzitu spolupráce, a to na všetkých úrovniach. Potvrdilo sa to okrem iného počas bilaterálnej pracovnej návštevy ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka (nominant SaS) vo februári 2021 v Záhrebe, aj počas nedávnej pracovnej cesty delegácie Skupiny priateľstva Národnej rady SR s Chorvátskou republikou v Záhrebe a Zadare," ozrejmilo ministerstvo.

Potvrdilo tiež, že aj naďalej táto krajina ostáva jednou z najobľúbenejších turistických a dovolenkových destinácií Slovákov. Argumentuje štatistikami Ministerstva turizmu Chorvátska, podľa ktorých krajinu v roku 2021 (ku koncu 10. mesiaca) navštívilo celkovo 349.945 občanov SR. Za rekordný označil rezort rok 2019, keď ich prišlo 464.249.

Vzájomné vzťahy Slovenska a Chorvátska upravuje aj viacero zmlúv či dohôd medzi vládami oboch krajín alebo medzi konkrétnymi ministerstvami. Týkajú sa rôznych oblastí, napríklad odovzdávania a prijímania vlastných štátnych občanov, spolupráce pri vojenských misiách či pri katastrofách, ale aj ochrany životného prostredia a podobne.