Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Týždeň žien v diplomacii má oceniť ich prácu v politike či diplomacii

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Pavol Zachar

Medzinárodný deň žien je od roku 1977 medzinárodne uznávaným sviatkom, pripomínaným ako deň solidarity a podpory úsilia žien za rovnoprávnosť, spravodlivosť, mier a rozvoj.

Bratislava 7. marca (TASR) – Pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného dňa žien pripravuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR sériu podujatí pod názvom Týždeň žien v diplomacii. Zamerajú sa na ocenenie práce a zviditeľnenie zastúpenia žien v slovenskej diplomacii, v medzinárodných organizáciách, ako aj v rámci rozvojových a humanitárnych projektov vo svete. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva.

"Diplomacia bola tradične povolaním, ktoré sa spájalo zväčša s mužmi. Avšak spoločnosť sa postupne vyvíja a aj slovenská diplomacia sa v tejto oblasti posúva ďalej,"
uviedol na sociálnej sieti šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS). Verí, že podujatím prispejú k búraniu ustálených stereotypov a motivujú ženy a dievčatá, ktoré rozmýšľajú nad kariérou v zahraničnej politike či diplomacii.

Pri tejto príležitosti odovzdá minister v pondelok (8. 3.) ocenenie rezortu diplomacie piatim ženám za ich významný prínos k budovaniu zahraničnej služby SR, pôsobenie v medzinárodných inštitúciách a rozvojových projektoch, ako aj šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí. "Teší ma, že odovzdám ocenenia výnimočným ženám, ktorých celoživotné príbehy a práca v medzinárodnom prostredí sú príkladom a inšpiráciou pre mnohých," poznamenal Korčok.

Utorok (9. 3.) bude venovaný ženám a rozvojovej spolupráci. Premietnutý bude film Woman (Žena) a prezentovaná online výstava Príbehy žien pod značkou SlovakAid a projekt Mamas (Mamy). V stredu (10. 3.) bude štátna tajomníčka ministerstva Ingrid Brocková spolu s hosťami diskutovať o ženách v medzinárodnej politike.

Štvrtok (11. 3.) bude venovaný pôsobeniu žien v kultúrnej diplomacii a v piatok (12. 3.) podujatia zdôraznia potrebu posilňovania postavenia žien v ekonomike a podnikaní. V rámci programu sa predstavia zástupkyne Slovenska v Svetovej banke a v Európskej banke pre obnovu a rozvoj, ako aj viaceré ženy pôsobiace v ekonomickej diplomacii.

Medzinárodný deň žien je od roku 1977 medzinárodne uznávaným sviatkom, pripomínaným ako deň solidarity a podpory úsilia žien za rovnoprávnosť, spravodlivosť, mier a rozvoj. Bol ustanovený Organizáciou Spojených národov pri príležitosti výročia štrajku newyorských krajčírok pre zlé pracovné podmienky a protestov za volebné právo žien v roku 1908.