Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Taiwan môže zasiahnuť tajfún, Slovákom odporúčajú sledovať pokyny

Záchranári evakuujú miestnych obyvateľov na gumovom člene po zaplavenej ulici po vyčíňaní tajfúnu Doksuri v meste Claveria v provincii Cagayan na severe Filipín v stredu 26. júla 2023. Foto: TASR/AP

Najmä južné a východné pobrežie ostrova môžu zasiahnuť prívalové dažde so zrážkami do 250 milimetrov.

Bratislava 26. júla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR upozorňuje na tajfún Doksuri, ktorý môže vo štvrtok (27. 7.) zasiahnuť Taiwan. Očakávať možno prívalové dažde i vietor, ktorý môže nárazovo dosiahnuť až 200 kilometrov za hodinu. Rezort o tom informuje na svojom webe.

"Podľa dostupných modelov predpovede počasia sa očakáva, že oko tajfúnu prejde okolo Taiwanu vo štvrtok a zasiahne najmä oblasti v strede, na juhu a na východe krajiny,"
uviedlo ministerstvo. Najmä južné a východné pobrežie ostrova môžu zasiahnuť prívalové dažde so zrážkami do 250 milimetrov.

Slovenským občanom nachádzajúcim sa na Taiwane, hlavne v okresoch Hualien, Chiayi, Kaohsiung, Penghu, Pingtung, Tainan, Taitung, Yunlin, rezort odporúča riadiť sa pokynmi miestnych úradov a bezpečnostných zložiek.

Zároveň radí sledovať situáciu, čo sa týka tajfúnu Doksuri na stránkach meteorologického ústavu Taiwanu, kde možno nájsť aktualizované predpovede a prípadné varovania.