Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

MZVEZ varuje pred erupciami najväčšej aktívnej sopky Mauna Loa

Rieka lávy steká z Mauna Loa v pondelok 28. novembra 2022 neďaleko Hilo na Havaji. Foto: TASR/AP

Mauna Loa sa rozprestiera na takmer polovici územia ostrova Havaj, známeho tiež ako Veľký ostrov, najväčšieho spomedzi Havajských ostrovov.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR varuje pred erupciami havajskej sopky Mauna Loa, ktorá je najväčšou aktívnou sopkou na svete. Rezort o tom informuje na webe.

"Sopečná aktivita môžem okrem nebezpečenstva pre osoby v okolí sopky spôsobiť aj komplikácie v leteckej doprave. Vývoj je možné sledovať prostredníctvom médií a na webovom sídle United States Geological Survey," ozrejmil rezort.

V prípade, že sa slovenskí občania ocitnú v núdzi alebo krízovej situácii môžu telefonicky kontaktovať Veľvyslanectvo SR vo Washingtone.

Mauna Loa sa rozprestiera na takmer polovici územia ostrova Havaj, známeho tiež ako Veľký ostrov, najväčšieho spomedzi Havajských ostrovov. Týči sa do výšky 4169 metrov nad Tichým oceánom. Naposledy vybuchovala v marci a apríli 1984 a tok lávy sa vtedy dostal až k blízkosti priľahlého mesta Hilo.