Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

MZVEZ: Vzťahy medzi Slovenskom a Švajčiarskom sú priateľské a korektné

Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis (vpravo) a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (druhá vpravo) pózujú pre selfie počas pozdravenia verejnosti v Berne 19. mája 2022. Foto: TASR/AP

Rezort doplnil, že Slovensko a Švajčiarsko spolupracujú aj v konzulárnej oblasti.

Bratislava/Bern 20. mája (TASR) - Vzťahy medzi Slovenskom a Švajčiarskom sú priateľské a korektné s priestorom rozvoja v ekonomickej a inovačnej oblasti. Pre TASR to v súvislosti s návštevou prezidentky Zuzany Čaputovej vo Švajčiarsku uviedol komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Kontakty medzi krajinami prebiehajú na politickej aj expertnej úrovni. Spolupráca prebieha v rámci organizácií ako OSN, OBSE, OECD," priblížil rezort diplomacie. Doplnil, že Slovensko a Švajčiarsko spolupracujú aj v konzulárnej oblasti.

Bilaterálna spolupráca medzi krajinami sa podľa MZVEZ zintenzívnila aj v oblasti inovácií, vzdelávania, výskumu a prostredníctvom prenosu švajčiarskych skúseností v oblasti duálneho vzdelávania. "Úspech Švajčiarska ako svetového lídra v hospodárskej konkurencieschopnosti a schopnosti inovácií je výsledkom vyspelej znalostnej ekonomiky a úzkej spolupráce akademického výskumu a výskumu v súkromnom sektore," skonštatovalo ministerstvo.

Pokračuje, že obchodná bilancia za minulý rok nadobudla "mierne stúpajúcu tendenciu s dlhodobo pozitívnym saldom pre Slovensko". Najväčší švajčiarski zamestnávatelia v SR sú v oblasti energetiky a automatizácie, výroba a výskum kuchynských drezov, v potravinárskom sektore, výrobe výťahov či okien a dverí.