Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

MZVEZ:Spolupráca vo V4 má byť založená na princípoch obrany demokracie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Slovensko prevzalo v júli 2022 v poradí už šieste predsedníctvo vo V4.

Bratislava 4. marca (TASR) - Slovensko bude v druhej polovici predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke (V4) trvať na tom, aby bola spolupráca členských štátov založená na princípoch obhajoby ľudských práv, slobody, demokracie, právneho štátu, dobrých susedských vzťahov a záväzku k európskej integrácii a transatlantickej spolupráci. Rezort diplomacie pritom poukazuje na situáciu v susedstve. Vyplýva to z návrhu zahraničnej a európskej politiky SR v tomto roku, ktorý odobrila vláda.

SR sa bude sústrediť na oblasti praktickej spolupráce. "V ktorých panuje zhoda a kde je spolupráca výhodná pre všetky štyri krajiny a ich občanov," skonštatovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v materiáli.

V rámci líderstva v Slavkovskom formáte (S3) sa SR bude venovať Ukrajine, právnemu štátu, západnému Balkánu a rozširovaniu Európskej únie (EÚ), ako aj digitálnym témam a otázke hybridných hrozieb. Hlavným zámerom spolupráce bude posilnenie väzieb a vzťahov s kľúčovými partnermi v EÚ, najmä s Nemeckom a Francúzskom. "Plánujeme pokračovať v spoločných návštevách ministrov zahraničných vecí S3 do tretích krajín so zameraním na západný Balkán a podporu rozširovania EÚ. Zámerom je počas slovenského líderstva v S3 usporiadať samit krajín S3 na najvyššej úrovni," doplnil rezort.

Slovensko prevzalo v júli 2022 v poradí už šieste predsedníctvo vo V4. Predsedať bude do júna tohto roka. V polovici roka 2022 prevzala SR aj ročné líderstvo v Slavkovskom formáte (S3).