Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Milanová:Práce na Spišskom hrade považujem za dobre a poctivo vykonané

Na snímke zľava ministerka kultúry SR Natália Milanová a riaditeľka Spišského múzea v Levoči Mária Novotná počas kontrolného dňa pri príležitosti ukončenia prvej etapy rekonštrukcie Spišského hradu v obci Žehra, okres Spišská Nová Ves v piatok 19. júna 2020. Foto: TASR - František Iván

Hrad je podľa Dáše Uharčekovej-Pavúkovej zo SNM - Spišského múzea návštevníkom k dispozícii denne od 9.00 h do 19.00 h.

Spišské Podhradie 19. júna (TASR) – S rekonštrukčnými prácami na Spišskom hrade je ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) spokojná a považuje ich za dobre vykonané. Skonštatovala to počas piatkovej návštevy hradu v rámci kontrolného dňa.

Viac ako rok sa tam uskutočňuje prvá časť pripravovanej generálnej rekonštrukcie románskeho paláca a západných palácov v hornom nádvorí hradu. Práce sa týkajú aj rekonštrukcie architektúry takzvaného Kapitánskeho domu a renesančnej brány, nazývanej Thurzovská.



"Zatiaľ, čo som sa oboznámila s prácami, tak ich považujem za dobre vykonané a poctivo vykonané. To, čo nás ešte čaká, je asi také väčšie 'sústo' aj vzhľadom na situáciu okolo pandémie, v ktorej sme sa ocitli. Nemôžeme zatiaľ nič garantovať, ale vieme, že tú investíciu je potrebné dať, lebo románsky palác je unikát na celom Slovensku," povedala Milanová.

Prvá etapa rekonštrukcie románskeho paláca a západných palácov bola podľa riaditeľky Slovenského národného múzea (SNM) - Spišského múzea v Levoči Márie Novotnej prípravná a má uľahčiť rekonštrukciu samotných architektúr.



SNM na prácach na záchrane hradu do súčasnosti preinvestovalo 668.600 eur, z toho od začiatku koronakrízy 170.515 eur. Predchádzajúca vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Kežmarku 23. októbra 2019 schválila financovanie sanácie havarijného stavu Spišského hradu – románskeho paláca a západných palácov vo výške 4,8 milióna eur.

Hrad je podľa Dáše Uharčekovej-Pavúkovej zo SNM - Spišského múzea návštevníkom k dispozícii denne od 9.00 h do 19.00 h.

"V interiéri sú potrebné rúška, v exteriéri už nemusia byť, rovnako dezinfekcia rúk a odstupy. Nemáme nejaké špeciálne obmedzenia. Od prvého júla už budú pre skupiny k dispozícii aj sprievodcovia. Teraz fungujeme na mobilných aplikáciách a audiosprievodcoch," dodala Uharčeková-Pavúková.

Spišský hrad je národnou kultúrnou pamiatkou zapísanou v ústrednom zozname pamiatkového fondu. Od roku 1993 je vedený aj v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO ako súčasť zápisu Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia. Je aj súčasťou územia európskeho významu Travertíny pri Spišskom Podhradí (NATURA 2000).