Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Milanová: Ľudom so súbehom zamestnania a podnikania pôjde Prvá pomoc+

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémach v súvislosti s ochorením Covid-19 po 43. rokovaní vlády SR v Bratislave 14. októbra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa výšky poklesu tržieb je nastavená finančná pomoc, oproti prvej vlne sa znásobila koeficientom 1,5 percenta.

Bratislava 14. októbra (TASR) – V rámci opatrení Prvá pomoc+, ktoré v stredu predstavili zástupcovia vlády SR pri ďalšej vlne štátnej pomoci, sa pamätá aj na pracovníkov v kultúrno-kreatívnom priemysle, ktorí na jar doplácali na súbeh zamestnaneckého pomeru a aktivít samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO). Po rokovaní vlády to uviedla ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).



Podľa výšky poklesu tržieb je nastavená finančná pomoc, oproti prvej vlne sa znásobila koeficientom 1,5 percenta. Pri poklese tržieb od 20 percent dostanú podnikatelia namiesto 180 eur z jari 270 eur na zamestnanca. Pri poklese tržieb od 40 percent sa pomoc zvyšuje z 300 eur na 450 eur, pri poklese od 60 percent z pôvodných 420 eur na 630 eur, a pri poklese tržieb od 80 percent a viac bude pomoc vo výške 810 eur na zamestnanca, namiesto 540 eur.

"Takže ten, ktorý je v súbehu zamestnaneckého pomeru a podnikania a prišiel o minimálne 80 percent tržieb, má nastavenú pomoc na 810 eur. Z tejto sumy sa odráta suma čistého zárobku zo zamestnaneckého pomeru. Teda, ak niekto zarobil v rámci zamestnania v čistom 200 eur, má nárok na príspevok vo výške 610 eur,“ priblížila ministerka.

Ako dodala, súbeh zamestnaneckého pomeru a slobodného podnikania sa týka podľa zdrojov ministerstva kultúry približne 14.000 ľudí pracujúcich v oblasti kultúrno-kreatívneho priemyslu. "Na pomoc tejto skupine sa využila aj mimoriadna schéma Fondu na podporu umenia (FPU)," pripomenula ministerka, pričom zdôraznila, že na ďalšie adresné cielenie finančnej pomoci má slúžiť aj register, do ktorého sa môžu do 19. októbra prihlásiť pracujúci v kultúrnom priemysle.