Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Milanová sa online stretla so zástupcami Rómov, ocenila ich prácu

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Medzinárodný deň Rómov každoročne 8. apríla pripomína bohatosť rómskej kultúry, tradícií a dejín.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) a rezortná štátna tajomníčka Zuzana Kumanová sa pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov stretli prostredníctvom online konferencie so zástupcami Rómov z oblasti kultúry, médií a kreatívneho priemyslu žijúcich na Slovensku. Pripomenuli si význam rómskej kultúry, ministerka sa im poďakovala za ich prácu. Informoval o tom Michal Hajtol z kancelárie štátnej tajomníčky.

„Počas stretnutia sme mali možnosť vypočuť si inšpiratívne príbehy našich hostí. Svojou prácou prispievajú k vytváraniu rozmanitého a inkluzívneho kultúrneho prostredia. Ich tvorba je aj hlasom rómskych komunít a pomáha nám prekonávať vžité stereotypy,“ uviedla Milanová.

Medzinárodný deň Rómov je podľa Kumanovej príležitosťou prezentovať rómsku kultúru a predovšetkým zviditeľňovať významných Rómov. „Som presvedčená o tom, že Rómovia a ich kultúra sú obohatením Slovenska a ich potenciál je príležitosťou na budovanie lepšieho štátu," uviedla.

Skoncovanie s marginalizáciou si však podľa nej vyžaduje ešte hlbšiu spoluprácu politických predstaviteľov až po miestnu úroveň, "teda samosprávy a jednotlivých starostov a starostiek,“ uviedla v súvislosti s tým, že aj napriek tomu, že sú Rómovia najpočetnejšou menšinou v Európe a druhou najväčšou národnostnou menšinou na Slovensku, stále čelia veľkej diskriminácii a marginalizácii.

Predstaviteľky ministerstva kultúry na štvrtkové stretnutie pozvali aj poslankyňu Národnej rady (NR) SR Jarmilu Vaňovú a poslancov Petra Polláka a Jána Heráka (všetci OĽANO).

Medzinárodný deň Rómov každoročne 8. apríla pripomína bohatosť rómskej kultúry, tradícií a dejín. Dátum odkazuje na 1. svetový kongres Rómov, ktorý sa konal od 8. do 12. apríla 1971 v anglickom Orpingtone neďaleko Londýna. Toto stretnutie bolo vyvrcholením dovtedajšieho úsilia Rómov o vyjadrenie svojej vzájomnosti na medzinárodnej úrovni a zároveň prvým oficiálnym a jednotným politickým vystúpením Rómov.