Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na akcie súvisiace s ukončením 2. svetovej vojny má ísť 2.611.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najväčšiu sumu navrhuje rezort kultúry vyčleniť na komplexnú obnovu vojenského cintorína s pamätníkom Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši, v meste sa 8. mája uskutočnia aj centrálne oslavy výročia.

Bratislava 23. januára (TASR) – Na zabezpečenie podujatí, umeleckých realizácií a investičných akcií súvisiacich so 75. výročím skončenia 2. svetovej vojny by mal štát vyčleniť zo štátneho rozpočtu 2.611.000 eur. Navrhuje to Ministerstvo kultúry (MK) SR v materiáli, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Významné výročie je rámcom pre spomienkové a vedecké aktivity, vznik nových audiovizuálnych diel, výstavných a vzdelávacích projektov, a tiež príležitosťou na zveľadenie pamätných miest, ktoré sú späté s druhou svetovou vojnou a jej obeťami,“ priblížil rezort v predloženom návrhu.

Najväčšiu sumu (500.000 eur) navrhuje rezort vyčleniť na komplexnú obnovu vojenského cintorína s pamätníkom Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši, v meste sa 8. mája uskutočnia aj centrálne oslavy výročia.

Zrekonštruované majú byť aj ďalšie pamätné miesta, alokácia vo výške 150.000 eur je určená na obnovu areálu pamätníka Jankov vŕšok pri obci Uhrovec. Prostriedky vo výške 50.000 eur vyčlenili na obnovu areálu pamätníka na vrchu Javorina v katastri obce Stráňavy, opravu vyhliadkovej veže i schodiska pamätníka na Dukle i obnovu areálu a pietnych miest Pamätníka obetí fašizmu v banskobystrickej Kremničke.

Rezort navrhuje takisto oceniť a jednorazovým finančným príspevkom podporiť posledných žijúcich účastníkov Slovenského národného povstania (SNP), zvýšiť sa má takisto alokácia na vojnové hroby (napríklad v lokalitách Martin-Priekopa, Tokajík, Dargov v Košiciach hrob Ľ. Kukorelliho).

Prostriedky sú určené i na realizáciu umeleckých podujatí, výstav, koncertov, filmov. Ráta sa napríklad s podporou pokračovania série Moje povstanie - 12 krátkych filmov o hrdinstve obyčajných ľudí v SNP stvárnených známymi osobnosťami). "Ďalšie predpokladané podujatia organizované k výročiu v roku 2020 budú financované z vlastných či iných zdrojov, napríklad prostredníctvom verejnoprávneho dotačného Fondu na podporu umenia alebo dotačných schém v pôsobnosti samospráv,“ uviedlo v návrhu ministerstvo.

Rezort pripomína, že koordináciu podporených celoslovenských, regionálnych a miestnych podujatí zabezpečí pracovná skupina, zložená zo zástupcov ústredných orgánov štátnej správy a ich organizácií, Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky, RTVS i TASR.

Verejnoprávne médiá budú mediálnymi partnermi podujatí.