Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Na budúci týždeň prinesie ochladenie, očakáva sa aj sneženie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

SHMÚ upozornilo, že na niektorých tokoch v horských povodiach sa pre topiaci sa sneh pozoruje pozvoľný vzostup vodných hladín.

Bratislava 23. marca (TASR) - Na budúci týždeň sa s príchodom ochladenia očakáva sneženie od stredných polôh, neskôr prechodne aj v nižších polohách. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Meteorológovia priblížili, že snehová pokrývka na Slovensku postupne ubúda. "V povodiach s prevahou nižších nadmorských výšok, najmä Bodrog, Bodva, Ipeľ sa už snehová pokrývka nenachádza, alebo sú jej zásoby minimálne."

Dôvodom je v posledných dňoch pretrvávajúce teplé počasie. "Súvislá snehová pokrývka sa súčasne nachádza už len od stredných horských polôh, približne od nadmorskej výšky 1000 až 1100 metrov," doplnilo SHMÚ.

Sneh aj tam je nerovnomerne rozložený a premiestnený najmä do dolín a žľabov, vplyvom veterného počasia v uplynulých týždňoch. "Nadobúda podobu tzv. firnu, staršieho zrnitého snehu, typického pre jarné obdobie," uviedlo SHMÚ. Upozornilo, že na niektorých tokoch v horských povodiach sa pre topiaci sa sneh pozoruje pozvoľný vzostup vodných hladín.