Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Na druhý pokus otvorili proces v kauze podnikateľa Štefana Ž.

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pôvodne Štefan Ž. čelil aj podozreniam z podplácania bývalého šéfa kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta M.

Pezinok 10. januára (TASR) - Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku otvoril v utorok na druhý pokus proces v korupčnej kauze podnikateľa Štefana Ž. Vlani v decembri sa pojednávanie nezačalo pre práceneschopnosť obžalovaného. Vinu odmieta.

Obžaloba bola podaná pre podozrenie z pokračovacieho prečinu podplácania vtedajšieho šéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda S. v období rokov 2016 až 2020. Ide najmä o skutky nadväzujúce na kauzu mediálne známu ako Valčeky.

Celkovo mal Štefan Ž. podľa obžaloby odovzdať Bernardovi S. minimálne 85.000 eur. Protihodnotou za úplatky malo byť zabezpečenie beztrestnosti čí informácií o trestných konaniach. Predvolanie na výsluch dostal Bernard S. na utorok popoludní.

Štefan Ž., rovnako aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, odmietli konanie o dohode o vine a treste. "Skutkové a právne závery obžaloby nemajú oporu vo vykonaných dôkazoch, preto považujeme obžalobu za vecne nedôvodnú," uviedol jeden z trojice obhajcov Štefana Ž. Sergej Romža.

Obžalovaný absolvoval v utorok doobeda pred samosudcom ŠTS spontánnu výpoveď, na prípadné otázky procesných strán nechcel neodpovedať. Podozrenia z podplácania odmietol, považuje ich za nelogické. "Neexistoval na to žiaden dôvod," zdôraznil.

Pôvodne Štefan Ž. čelil aj podozreniam z podplácania bývalého šéfa kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta M. V tomto prípade mu na začiatku roka 2022 bolo obvinenie zrušené Generálnou prokuratúrou (GP) SR.

Štefan Ž. má byť v príbuzenskom vzťahu s exministrom hospodárstva a súčasným nezaradeným poslancom Národnej rady SR Petrom Žigom.