Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na Dukle a vo Svidníku si uctili pamiatku obetí druhej svetovej vojny

Na snímke tretí zľava minister obrany Jaroslav Naď. Dukla, 6. októbra Foto: TASR – Milan Kapusta

Minister obrany verí, že nielen súčasná, ale aj ďalšie generácie si budú túto najväčšiu obetu pripomínať.

Vyšný Komárnik/Svidník 6. októbra (TASR) - Obete druhej svetovej vojny pri príležitosti 77. výročia Karpatsko-duklianskej operácie (KDO) a Dňa hrdinov KDO si v stredu pri pamätníkoch na Dukle a vo Svidníku uctili predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) a minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Pre pandémiu sa pietne spomienky konali v obmedzenom režime s nižším počtom ľudí ako zvyčajne.

"Treba sa tu každý rok pokloniť, minimálne zo strany čelných predstaviteľov štátu. Je to veľmi dôležitý odkaz smerom pre ďalšie generácie, naše deti, lebo pokiaľ si národ nebude pamätať svoju históriu, tak nemá žiadnu budúcnosť," uviedol Kollár.



Minister obrany verí, že nielen súčasná, ale aj ďalšie generácie si budú túto najväčšiu obetu pripomínať. "Ako povedal vo svojom príhovore aj predseda NR SR, mier nie je samozrejmosťou a každým dňom si musíme pripomínať, aké šťastie máme, že od roku 1945 na našom území nebola vojna," povedal Naď.



Pamiatku hrdinov KDO si preletom vojenskej techniky ponad pamätník na Dukle uctili aj Vzdušné sily OS SR.

Minister obrany SR pri príležitosti 77. výročia KDO udelil aj Pamätnú medailu ministra druhého stupňa (strieborná) Františkovi Orlovskému, ktorý sa k partizánom pridal ako 16-ročný a počas druhej svetovej vojny bol súčasťou Hornonitrianskej partizánskej brigády kapitána Jozefa Trojana.

Na snímke v popredí zástupcovia Všekozáckeho sväzu českých zemí a Slovenska, vzadu zľava predseda NR SR Boris Kollár a minister obrany SR Jaroslav Naď. Dukla, 6. októbra 2021
Foto: TASR – Milan Kapusta


KDO trvala od 8. septembra do 28. októbra 1944 ako súčasť Východokarpatskej operácie. Jej zámerom bolo rozbitie síl nemeckej skupiny armád v predhorí Karpát a rýchly prechod karpatskými hrebeňmi na Slovensko s cieľom poskytnúť pomoc Slovenskému národnému povstaniu. Hranice Slovenska dosiahli ako prvé 20. septembra jednotky pravého krídla 1. gardovej armády. Dňa 6. októbra 1944 prešli definitívne na územie Slovenska aj jednotky 1. čs. armádneho zboru. Po preniknutí do priestoru južne od priesmyku bol však ich postup zastavený. Išlo o najťažšiu operáciu na našom území. Na oboch stranách frontu si vyžiadala veľké obete.

Po pietnej spomienke na Dukle sa minister obrany a predseda NR SR zúčastnili aj na pietnom akte kladenia vencov k soche armádneho generála Ludvíka Svobodu vo Svidníku. Naď si uctil pamiatku padlých hrdinov aj pri pamätníku sovietskej armády vo Svidníku.