Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na Dvojke štartuje súťaž talentov klasickej hudby s názvom Virtuózi

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Spomedzi slovenských nádejných hudobníkov si diváci budú môcť pozrieť a najmä vypočuť výkony súťažiacich vo veku od 11 do 17 rokov.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Na Dvojke štartuje najväčšia súťaž talentov klasickej hudby s názvom Virtuózi. Začne sa už v piatok o 20.10 h. V súťaži sa predstavia najväčšie talenty slovenskej klasickej hudby. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Stanislav Čačko.

"Výnimočný talent, odhodlanie, pracovitosť a radosť z hrania - aj to sú vlastnosti, ktoré robia z malého hudobníka virtuóza. O tom, že tieto vlastnosti majú aj slovenské deti, sa diváci môžu presvedčiť na vlastné oči už v prvom národnom kole. Divákov ním bude sprevádzať moderátor Martin Vanek, ktorý sa dlhodobo venuje detskej opere, jej tvorbe a popularizácii," uviedla televízia. Z piatkového prvého kola postúpia štyria hudobníci do medzinárodných kôl. Ich výkony bude v národnom kole hodnotiť porota v zložení Adriana Kučerová, Adrián Kokoš, Jozef Lupták a Apor Szüt.

Nasledovať budú dve semifinálové medzinárodné kolá, ktoré Dvojka odvysiela 2. a 9. decembra, medzinárodné finále prinesie 16. decembra. "Vďaka Virtuózom diváci spoznajú výnimočné talenty nielen zo Slovenska, ale aj z ostatných krajín V4, teda Česka, Poľska a Maďarska. Každý rok je zapojená aj jedna krajina, ktorá nie je súčasťou V4 zoskupenia. V aktuálnej sérii to bude Slovinsko," dodal Čačko.

Spomedzi slovenských nádejných hudobníkov si diváci budú môcť pozrieť a najmä vypočuť výkony súťažiacich vo veku od 11 do 17 rokov. Hrať budú na rozličných hudobných nástrojoch - klarinete, husliach, klavíri, marimbe, zobcovej flaute, cimbale či akordeóne. Každá z krajín bude mať svojho národného víťaza. Najtalentovanejších päť virtuózov získa odmenu vo výške 10.000 eur a možnosť vystúpiť v najslávnejších koncertných sálach sveta.