Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na festival Mesiac autorského čítania príde Sjón aj prvá dáma Islandu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Bratislave sa Mesiac autorského čítania bude konať väčšinou v Romerovom dome, kde budú s islandskými autormi čítať svoje diela vždy aj slovenskí alebo českí autori.

Bratislava 29. júna (TASR) - Najväčší stredoeurópsky literárny festival sa opäť čiastočne vráti aj do Košíc, k Ostrave, Brnu a Bratislave sa pridá tiež Prešov. Mesiac autorského čítania (MAČ) predstaví od 3. júla do 3. augusta 31 islandských autorov, medzi nimi aj spisovateľku a manželku prezidenta Islandu. Spolu s hviezdami islandskej literatúry vystúpi aj časť slovenskej a českej literárnej scény.

Islandských autorov mal MAČ uviesť v minulom roku, čo skomplikovala pandémia, tento rok sa predstavia v odloženej premiére. "Príde 31 Islanďanov, je to veľká udalosť, podarilo sa získať veľké mená," povedal v stredu na tlačovej konferencii programový riaditeľ festivalu Petr Minařík. Vyjadril radosť, že festival na Slovensku zakotvil v Bratislave, ale zároveň sa vracia po dvojročnej pauze na východné Slovensko. Prebiehať bude v Košiciach a Prešove, kde sa bude konať prvýkrát. Mestá sa budú po dvoch týždňoch striedať v hosťovaní festivalu.

Na MAČ zavíta jeden z najprekladanejších islandských autorov Sjón, maliar a spisovateľ Hallgrimur Helgason, hudobník a spisovateľ Bragi Ólafsson a tiež Jón Kálman Stefansson, u slovenských čitateľov známy napríklad knihou Letné svetlo a potom príde noc.

"Mesiac autorského čítania má právom povesť asi najväčšieho a najlepšieho festivalu literatúry v strednej Európe vôbec, nikde inde sa festival takýchto rozmerov v našom regióne nekoná," podčiarkol básnik a moderátor Michal Tallo, ktorý bude viesť takmer všetky večery a diskusie s autormi.

V Bratislave sa MAČ bude konať väčšinou v Romerovom dome, kde budú s islandskými autormi čítať svoje diela vždy aj slovenskí alebo českí autori. Festival otvorí 4. júla program v kostole klarisiek, kde sa predstaví autor a bývalý starosta Reykjavíku Jón Gnarr. "Pokračovať budeme slovenským programom, kde Robo Roth bude čítať básne Ivana Štrpku so sprievodom hudobníka Slnka Šarišského," informoval Marek Hudec, spoluorganizátor podujatia z občianskeho združenia literarnyklub.sk.

Festival v Bratislave ponúkne tiež multižánrové programy a nebude chýbať ani na festivale Pohoda. Súčasťou MAČ-u bude projekcia filmu Severan islandského autora Sjóna v bratislavskom Kine Lumiére spojená s diskusiou po premietaní. "Špeciálny program bude aj 15. júla v Zichyho paláci, kde bude vystupovať prvá dáma Islandu Elisa Reid spolu s hviezdou českej literatúry Kateřinou Tučkovou," dodal Hudec s tým, že všetky programy budú zadarmo, spoplatnený bude len vstup na premietanie filmu.