Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Na FIIT STU skúmajú umelú inteligenciu v rádiológii a histológii

Na snímke budova Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) STU v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V našej skupine sa intenzívne zaoberáme výskumom v oblasti počítačového videnia a interakcie človeka s počítačom v doméne medicínskych aplikácií, približuje Benešová.

Bratislava 20. júna (TASR) - Na fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave skúmajú použitie umelej inteligencie (AI) v rádiológii a histológii. Výskumná skupina pôsobí pod vedením Vandy Benešovej, ktorá sa venuje digitálnemu spracovaniu obrazu a počítačovému videniu metódami AI s využitím hlbokých neurónových sietí. TASR o tom informovali z fakulty.

"V našej skupine sa intenzívne zaoberáme výskumom v oblasti počítačového videnia a interakcie človeka s počítačom v doméne medicínskych aplikácií," približuje Benešová.

Technici-informatici sa však podľa nej pri výskume v oblasti medicíny nezaobídu bez pohľadu lekárov. Snažia sa preto vybudovať spoluprácu s lekárskymi pracoviskami, badá tiež záujem zo strany lekárov o výskum v oblasti AI.

Ako príklad uvádza spoluprácu s Univerzitnou nemocnicou - Nemocnicou sv. Michala. Týka sa výskumu metód získavania informácií z rádiologických snímok mozgu. Spolupracujú tiež s tímom na patológii Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) v Prahe. Výskum sa v tomto prípade sústreďuje na získavanie podporných informácií pri hodnotení histologických snímok z biopsie po transplantácii srdca.

Spomína tiež Ústav patologickej anatómie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, s ktorým požiadali o spoločný výskumný grant v oblasti digitálnej histológie. "Snažíme sa aj o vytvorenie priamej spolupráce medzi študentmi medicíny a informatiky formou spoločných konzultácií na ich diplomových prácach," dopĺňa Benešová.