Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na Globsecu bude dominovať téma Ukrajiny, vystúpi na ňom aj Zelenskyj

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Hovoriť sa má o mobilizácii podpory pre Ukrajinu, a to nie len vojenskej, humanitárnej, finančnej, ale aj politickej, najmä z pohľadu možného kandidátskeho štatútu do Európskej únie.

Bratislava 26. mája (TASR) - Tohtoročná konferencia Globsec sa bude venovať najmä Ukrajine. Účasť potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa pripojí cez telemost. Globsec Bratislava Forum 2022 sa uskutoční 2. až 4. júna. Informoval o tom prezident organizácie Globsec Róbert Vass na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Na podujatí sa zúčastní viac ako 1200 účastníkov zo 67 krajín, podľa Vassa tak bude 17. ročník najväčším. Globsec otvorí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Účasť potvrdili aj prezidenti Čiernej Hory a Ukrajiny, nevylučuje sa ani príchod ďalších prezidentov. Konferencie sa zúčastní aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, tiež viacerí šéfovia diplomacie a ministri obrany. „Z Ukrajiny budeme mať tiež silnú delegáciu, ktorá sa stále formuje. Bude z vlády na úrovni niekoľkých ministrov a poslancov, ale aj niekoľkých primátorov z miest, ako Melitopoľ a Buča,“ uviedol prezident organizácie.

Témou konferencie bude Ukrajina, ako aj budovanie odolnosti v rozdelenom svete. „Je dôležité, aby sme ako stredná Európa dokázali mobilizovať demokratický svet, nie len pre podporu Ukrajiny, ale aj pre zvýšenie odolnosti západu,“ povedal Vass. Hovoriť sa má o mobilizácii podpory pre Ukrajinu, a to nie len vojenskej, humanitárnej, finančnej, ale aj politickej, najmä z pohľadu možného kandidátskeho štatútu do Európskej únie.

Na Globsecu sa bude riešiť aj mobilizácia zdrojov na zvýšenie vlastnej odolnosti v Európe a budovanie globálnych partnerstiev a jednoty demokratického sveta. Podujatie sa bude prvýkrát konať za úzkej spolupráce s rakúskou vládou a uskutoční sa aj sprievodný program vrátane benefičného koncertu pre Ukrajinu či odovzdávanie transatlantickej ceny.