Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na HIV sa možno bezplatne otestovať na viacerých miestach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

O odber krvi na testovanie je možné požiadať aj svojho všeobecného lekára.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Bezplatné vyšetrenie krvi na HIV ponúka 11 regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ). Test sa odporúča všetkým, ktorí mali rizikový sexuálny kontakt alebo intravenózne užívajú drogy. Pri príležitosti európskeho týždňa testovania to pripomínajú Sekcia epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva SR a Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS.

Anonymné a bezplatné testovanie spolu s poradenstvom ponúka tiež Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave a niektoré mimovládne organizácie. Testovanie vykonávajú tiež niektoré oddelenia klinickej mikrobiológie. O odber krvi na testovanie je možné požiadať aj svojho všeobecného lekára.

Všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR poskytujú informácie o HIV/AIDS telefonicky alebo e - mailom. V rámci vybraných regionálnych úradov verejného zdravotníctva fungujú poradne k problematike HIV/AIDS, ktoré môže klient navštíviť aj osobne.

Poradne, v ktorých sa poskytujú osobné konzultácie s možnosťou bezplatného odberu krvi na vyšetrenie anti-HIV protilátok, sú zriadené v 11 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva: v Banskej Bystrici, v Košiciach, v Nitre, v Prešove, v Trenčíne, v Žiline, v Martine, v Dolnom Kubíne, v Liptovskom Mikuláši, v Nových Zámkoch a v Žiari nad Hronom. Vlani v nich vykonali 232 vyšetrení anti-HIV protilátok.