Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Na horách netreba zabúdať na ochranu zraku pred slnečnými lúčmi

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Naše oči sú na zasnežených zjazdovkách vystavené často až stonásobne silnejšiemu pôsobeniu nebezpečného UV žiarenia ako počas priemerného letného dňa.

Bratislava 2. januára (TASR) - Počas pobytu na horách treba myslieť na ochranu zraku slnečnými okuliarmi. "V očnom lekárstve poznáme ochorenie z vysokej intenzity svetla. Môže dokonca spôsobiť až dočasnú slepotu. Preto dbajme na kvalitné slnečné okuliare vždy pri intenzívnom rozptýlenom slnečnom svetle s intenzívnym jasom - a to je najčastejšie práve pri mori a na horách," povedala optometristka Katarína Bašnáková.

Naše oči sú podľa nej na zasnežených zjazdovkách vystavené často až stonásobne silnejšiemu pôsobeniu nebezpečného UV žiarenia ako počas priemerného letného dňa. "Silné UV žiarenie na horách môže poškodiť rohovku. Niektoré štúdie hovoria, že môže urýchliť aj vznik degenerácie makuly – centra najostrejšieho ľudského videnia," vysvetlila. Kvalitné slnečné okuliare by preto mali byť na horách nutnosťou každého lyžiara aj nelyžiara.

"Dôležité je zapamätať si číslo 400 nanometrov. UV filter s touto vlnovou dĺžkou poskytuje štandardný 100-percentný systém ochrany. Neprepúšťa ultrafialové svetlo rizikovej vlnovej dĺžky. Ak chcete zistiť, či majú vaše okuliare skutočne UV ochranu, akú uvádzajú, nechajte si ich premerať v očnej optike. Pri výbere je tiež dôležitá správna priepustnosť svetla slnečných skiel. Siahnite po kategórii 4. Ide o veľmi tmavý filter, vhodný k moru a do hôr. Blokuje takmer 92 – 97 percent žiarenia. Pozor však, tieto okuliare  za volantom odložte, skresľujú vnímanie farieb a línií," zhrnula Bašnáková.

Na svahoch je vysoká intenzita slnečného svetla. "Lyžiari s nedostatočne skorigovanými dioptriami bývajú svetloplachí. Žmúria a podráždené oči reagujú slzením a únavou. Navyše, bez okuliarov či s nevhodnou korekciou oveľa ťažšie zbadajú prekážku na svahu či orientačné body. Trpia rozmazaným videním a v ostrom svetle nevidia detaily terénu. Snehové bubny im splývajú do jedného bieleho povrchu. Krátkozrakosť spôsobuje lyžiarom aj problémy s periférnym videním. Nezbadajú priehlbiny a odtiaľ je už krátka cesta k úrazu," varoval primár očnej kliniky NeoVízia Radovan Piovarči.

Upozornil, že s nedostatočne skorigovanými očami môže profesionálny aj rekreačný lyžiar na zjazdovke ohroziť nielen seba, ale aj ostatných.