Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na horách pripadlo za posledné dni do 25 centimetrov snehu

Na archívnej snímke zasnežená príroda v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vo vyšších polohách Vysokých Tatier, v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva.

Liptovský Hrádok 9. januára (TASR) – V slovenských horách pribudlo v posledných troch dňoch do 25 centimetrov nového snehu. Vo vyšších polohách Vysokých Tatier, v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva. V Malej Fatre a Západných Tatrách je malá lavínová hrozba. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Vietor nafúkal nový voľný sneh do nebezpečných vankúšov a dosiek hlavne na východných a juhovýchodných svahoch. Dosky a vankúše sa však môžu vyskytovať aj na iných orientáciách, vzhľadom na zmeny smeru vetra v poslednom týždni," konkretizoval Krajčí.

Zdôraznil, že v súčasnosti sa v snehovej pokrývke nachádza viacero slabých vrstiev, po ktorých sa môžu zosunúť lavíny. "Na veľmi strmých svahoch, žľaboch a stenách sa môžu vyskytnúť aj samovoľné lavíny z prachového snehu," upozornil Krajčí s tým, že na horách sú veľmi nízke teploty, čo spomaľuje stabilizáciu snehovej pokrývky.

Ráno bolo na horách takmer zamračené a ojedinele aj slabo snežilo. Fúkal vietor západných a severozápadných smerov. Ranná teplota sa pohybovala od mínus 15 stupňov Celzia v najvyšších polohách po mínus sedem stupňov vo výške 1000 metrov nad morom.