Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Na horách v pondelok pokračuje výnimočné oteplenie

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Výška snehovej pokrývky v slovenských pohoriach je na túto ročnú dobu podpriemerná a topí sa.

Liptovský Hrádok 2. januára (TASR) - Na horách v pondelok pokračuje výnimočné oteplenie. Pri peknom počasí sa budú teploty vo výške 2000 metrov nad morom pohybovať okolo plus ôsmich stupňov Celzia. V platnosti zostáva malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Počas výrazného oteplenia sa v nedeľu (1. 1.) vyskytli samovoľné základové lavíny. Tie sa môžu výnimočne vyskytnúť aj v pondelok. "Prvá vrstva na spodnej strane snehovej pokrývky je nestabilný hranato-zrnný sneh, vyskytuje sa najmä na trávnatých svahoch. Inak je snehová pokrývka v celom profile súdržná," priblížil Chlebovec.

Doplnil, že výška snehovej pokrývky v slovenských pohoriach je na túto ročnú dobu podpriemerná a topí sa. Z posledného sneženia, ktoré bolo v utorok (27. 12.), v Západných a Vysokých Tatrách ostalo podľa Chlebovca prevažne na východných svahoch okolo desiatich centimetrov mäkkého snehu. Ten sa vplyvom oteplenia postupne zviaže s tvrdším podkladom.