Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na interaktívnej mape pamätníkov obetiam komunizmu pribudli miesta

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Zachar

Príbehy obetí nespravodlivo prenasledovaných komunistickým režimom je potrebné stále pripomínať, keďže hrozí, že spoločnosť, ktorá zabudne na svoju históriu, si ju bude musieť zopakovať.

Bratislava 20. mája (TASR) – Na interaktívnej mape pamätníkov obetiam komunizmu, ktorú spustil Ústav pamäti národa (ÚPN) v novembri 2019 k 30. výročiu Nežnej revolúcie, pribudli pietne miesta.

V súčasnosti tak mapa na webovej stránke www.pamatniky.sk zobrazuje 338 miest, ktoré pripomínajú útlak obyvateľstva komunistickým režimom. TASR o tom informovala Andrea Púčiková zo sekretariátu predsedu Správnej rady ÚPN.

"Príbehy obetí nespravodlivo prenasledovaných komunistickým režimom je potrebné stále pripomínať, keďže hrozí, že spoločnosť, ktorá zabudne na svoju históriu, si ju bude musieť zopakovať," povedala.

Dokumentačno-vzdelávací projekt pamatniky.sk ponúka interaktívnu mapu Slovenska s vyznačenými pamätníkmi, pamätnými tabuľami, sochami, bustami a podobnými pamätnými miestami, ktoré pripomínajú obete komunistickej totality.

Každé pamätné miesto je zaradené do kategórie ako napríklad prenasledovanie cirkví, vojenské tábory nútenej práce a pomocné technické prápory, obete Železnej opony a podobne. Je tiež doplnené o historické fakty a kontext. Mapa je podľa Púčikovej preto vhodná aj ako vzdelávací nástroj pre učiteľov dejepisu či rodičov, využiteľným počas exkurzií a výletov.

Na mape budú postupne pribúdať ďalšie pamätné miesta, preto ÚPN uvíta informácie o nových pamätných tabuliach či dobové fotografie viažuce sa na konkrétne miesta zo súkromných archívov. Projekt pamatniky.sk pripravili v spolupráci s Konfederáciou politických väzňov Slovenska a Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky.