Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na koľajniciach zomreli minulý týždeň traja ľudia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

ŽSR opakovane apelujú aj na vodičov, chodcov a cyklistov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne.

Bratislava 20. januára (TASR) - Tri smrteľné nehody vlaku s osobou a päť pokusov o samovraždu evidujú v uplynulom týždni Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Informoval o tom hovorca ŽSR Michal Lukáč.

V stredu (15. 1.) došlo k smrteľnej nehode vlaku so ženou v úseku Dubnica nad Váhom - Ilava. Vlak v tento deň zrazil a usmrtil aj muža v úseku Bratislava hlavná stanica - Odbočka Močiar. V sobotu (18. 1.) zomrel pri zrážke s vlakom v úseku Haniska pri Košiciach - Veľká Ida muž neoprávnene sa pohybujúci v priechodnom priereze koľaje.

V uplynulom týždni boli tiež nahlásené prípady pohybu osôb v blízkosti koľajísk, ako aj možné pokusy o samovraždu, vlaky boli vyrozumené o opatrnej jazde. ŽSR vyzývajú verejnosť na opatrnosť pri pohybe v blízkosti železničnej trate. "Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne," zdôraznil v tejto súvislosti hovorca.

ŽSR opakovane apelujú aj na vodičov, chodcov a cyklistov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne. Najmä sa majú presvedčiť, či môžu bezpečne prejsť.

V uplynulom týždni železnice zaznamenali aj činnosť vandalov. V tejto súvislosti ŽSR opätovne upozorňujú na nebezpečné dôsledky vandalizmu, a teda aj úmyselného poškodzovania majetku. "Vandali si neuvedomujú, že svojím konaním ohrozujú nielen plynulú prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi," uzavrel Lukáč.