Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Na komisára pre deti sa obracajú viac rodičia ako deti, chce to zmeniť

Na snímke komisár pre deti Jozef Mikloško počas úvodného stretnutia detského parlamentu s poslancami NR SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Komisár odporúča obetiam šikany, aby sa zdôverili osobe, ktorej dôverujú, že im pomôže. Alebo sa môžu obrátiť na linky pomoci ako je napríklad IPčko, Linka detskej istoty či Linka detskej dôvery.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Na komisára pre deti Jozefa Mikloška sa s podnetmi pre šikanu obracajú viac rodičia ako deti, úrad komisára to chce zmeniť. Úrad v tomto roku doposiaľ zaznamenal 40 podnetov týkajúcich sa šikanovania detí. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Mária Gregušová.

Komisár odporúča obetiam šikany, aby sa zdôverili osobe, ktorej dôverujú, že im pomôže. Alebo sa môžu obrátiť na linky pomoci ako je napríklad IPčko, Linka detskej istoty či Linka detskej dôvery. Upozorňuje, že škola je povinná šikanu riešiť a nemôže ju ignorovať.

"K téme šikanovania by som rád v úvode podotkol, že dieťa, ktoré šikanuje, agresor, je často vystavované násiliu v domácom prostredí. Problém zvyšujúceho sa násilia na školách tiež vnímam v úzkej súvislosti so zhoršujúcim sa duševným zdravím detí," povedal komisár.

V téme šikanovania odporúča školám úzku spoluprácu s centrami poradenstva a prevencie v kraji. Pri šikane v malom rozsahu je vhodné zintenzívniť prevenciu na celej škole voči všetkým prejavom nátlaku, prípadne násilia medzi žiakmi. V prípade rozsiahlejšieho šikanovania nie je možné vylúčiť páchanie trestného činu, preto komisár v súlade s jeho pôsobnosťou kontaktuje orgány činné v trestnom konaní.

Deti sú najčastejšie šikanované spolužiakmi alebo žiakmi školy. V prípadoch, keď ide o šikanovanie žiaka učiteľom, prípadne vedením školy, komisár kontaktuje Štátnu školskú inšpekciu. "Je možno vhodné uviesť, že nie všetko konanie, ktoré sa javí zákonným zástupcom ako šikanovanie, aj ním je," varuje komisár.

Zároveň poznamenal, že za posledný rok bol podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) zaznamenaný nárast duševných porúch u detí a mládeže až o 31 percent, pričom u väčšiny z nich išlo o afektívne a stresom podmienené poruchy. Odborníkov v tejto oblasti je veľmi málo, podľa komisára je na Slovensku 47 pedopsychiatrov.

Štúdia Health Behaviour in School Aged Children (HBSC) ukázala, že fyzické násilie na slovenských školách klesá, zvýšil sa výskyt šikany a kyberšikany. V porovnaní s rokom 2018 je menej školákov, ktorí zažili skúsenosť so šikanovaním a mlčia, zároveň sa viac z nich zdôverí učiteľom. Skoro tretina opýtaných zažila v škole výsmech, najčastejšie z postavy, konkrétne z nadváhy, pričom častejšie ho zažili dievčatá.

Mikloško avizoval, že v reakcii na výsledky štúdie bude v najbližšom čase iniciovať pracovné stretnutia s akademičkou Trnavskej univerzity v Trnave Margarétou Kačmarikovou a jej tímom. Podľa hovorkyne by výstupom malo byť pomenovanie návrhov prostriedkov nápravy, vyplývajúcich z HBSC.