Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Krajský súd zamietol žalobu A. Babiša v kauze evidencie v ŠtB

Na archívnej snímke Andrej Babiš. Foto: Archív TASR

Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene.

Bratislava 14. júna (TASR) – Krajský súd (KS) v Bratislave v utorok zamietol žalobu českého expremiéra Andreja Babiša voči Ústavu pamäti národa (ÚPN) v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Súd zároveň priznal ÚPN nárok na náhradu trov konania. Pojednávanie sa uskutočnilo bez prítomnosti Babiša. Vec sa vrátila na krajský súd po rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR.

"V zmysle záveru nálezu ÚS SR senát konštatoval, že žalovaný ÚPN nie je pasívne vecne legitimovaným subjektom, preto žalobu zamietol. Podľa senátu je týmto pasívne vecne legitimovaným subjektom Slovenská republika v zastúpení Ministerstva vnútra SR," priblížil hovorca súdu Pavol Adamčiak. Rozsudok sa stane právoplatným po doručení procesným stranám.

Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na Ústav pamäti národa (ÚPN) ešte v roku 2012.

V kauze rozhodovali súdy už viackrát. Vo februári 2018 bratislavský krajský súd žalobu českého premiéra zamietol a Najvyšší súd (NS) SR následne odmietol Babišom podané dovolanie. Vo veci sa musí konať po tom, ako Ústavný súd SR v novembri 2018 zrušil rozhodnutia KS a NS SR.

Právny zástupca A. Babiša nevylučuje ďalšie kroky, hovorí o porušení práva


V kauze evidencie českého expremiéra Andreja Babiša vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces. Babišov právny zástupca Marek Benedik to uviedol po utorkovom rozsudku Krajského súdu v Bratislave, ktorý Babišovu žalobu zamietol. Hovorí o stave právnej neistoty, keď žalobca nevie, voči komu sa má domáhať svojich práv. Nevylúčil ďalšie kroky.

"Žalobca, pán Babiš, sa až teraz dozvedel, kto je pasívne vecne legitimovaný a že to nie je ÚPN. Takúto situáciu už v minulosti Európsky súd pre ľudské práva vyhodnotil ako porušenie práva na spravodlivý proces. Po konzultácii s klientom budeme zvažovať uplatňovanie ďalších prostriedkov nápravy v tejto veci," uviedol Benedik. Ako pripomenul, žalobu podali ešte v januári roku 2012, konanie teda trvá desať rokov.