Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Na Lešti sa stretli prezidenti SR a Slovinska

Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová a slovinský prezident Borut Pahor prechádzajú cez nastúpených vojakov pred hlavný vchod počas spoločnej návštevy vo výcvikovom priestore Lešť v okrese Zvolen 10. novembra 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Návšteva v Lešti sa uskutočnila na záver funkčného obdobia slovinského prezidenta.

Lešť 10. novembra (TASR) – Takmer stovku slovinských vojakov pôsobiacich v rámci viac ako tisícčlennej mnohonárodnej bojovej jednotky NATO v centre výcviku v Lešti navštívil vo štvrtok prezident Slovinska Borut Pahor. Návštevu absolvoval spolu so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

"Je to dôležitý signál spolupráce a najmä posilnenie našej odolnosti a bezpečnosti," povedala k návšteve na brífingu Čaputová. Poďakovala sa všetkým príslušníkom pôsobiacej skupiny NATO.

Ako ďalej uviedla, s prezidentom Slovinska mali po celý čas pôsobenia vo funkcii veľmi dobré vzťahy. "Myslím si, že dobrá spolupráca bola a je aj medzi oboma našimi štátmi, a dúfam, že takto bude pokračovať aj pod novou hlavou Slovinska," dodala. Návšteva v Lešti sa uskutočnila na záver funkčného obdobia slovinského prezidenta.



Pahor sa počas návštevy poďakoval aj slovenským vojakom z Prešova, ktorí pomáhali v lete hasiť požiare v Slovinsku. "Požiar v Slovinsku bol najväčší, aký som doteraz videl," uviedol za ocenených major Štefan Okoš. Oheň v hornatom zalesnenom území hasili podľa jeho slov pomocou vrtuľníka, pričom na jeho likvidáciu použili 350 tzv. bambi vakov s vodou.

Prezidentka Čaputová zakončila cestu do regiónu návštevou veliteľstva Vzdušných síl Ozbrojených síl SR vo Zvolene.