Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Na Lešti ukázali hlavné miesto velenia 2.mechanizovanej brigády v poli

Na snímke ukážka vynúteného opustenia miesta velenia počas cvičenia Slovenský štít 2024 v Lešti 27. mája 2024 Foto: TASR - Ján Krošlák

Cvičenie Slovenský štít 2024 je dvojstupňové veliteľsko-štábne cvičenie s podporou simulácie.

Lešť 27. mája (TASR) - Ukážka hlavného miesta velenia druhej mechanizovanej brigády v poli bola súčasťou informačného dňa cvičenia Slovenský štít 2024 na Lešti. V pondelok bola spojená s ukážkou vynúteného opustenia miesta velenia.

Ako v priblížil brigádny generál Róbert Kecső, hlavné miesto velenia pozostáva z niekoľkých kľúčových častí. "Je to najmä bojová časť miesta velenia, tvorená je takticko-operačným centrom. Deje sa tam celé plánovanie a riadenie," objasnil s tým, že je to aj pracovisko veliteľa brigády a pracoviská náčelníka štábu. Súčasťou je aj spravodajské centrum. Doplnil, že takticko-operačné centrum zabezpečuje velenie a riadenie, manéver, paľby i udržanie operácií.

Podotkol, že presunúť sa, opustiť miesto a zbaliť techniku nie je jednoduchá úloha. Podľa neho si však bojisko od miest velenia v poľných podmienkach vyžaduje najmä mobilitu. "To znamená, veľmi rýchle opustenie zaujatých priestorov," vysvetlil s tým, že z časového hľadiska na to nie sú stanovené normy. Pre vážnosť situácie, keby boli odhalení alebo napadnutí, sa však každý podľa neho v rámci zručnosti snaží urobiť tak čo najskôr. Spomenul, že miesta velenia vytypujú vopred a ako veliteľ brigády sa rozhoduje pre ďalšie miesto velenia. Má možnosti, či bude v poľných podmienkach alebo využije infraštruktúru.

Cvičenie Slovenský štít 2024 je dvojstupňové veliteľsko-štábne cvičenie s podporou simulácie. Zamerané je na precvičenie plánovania a riadenia defenzívnej operácie na území SR v zostave Mnohonárodnej divízie. Zúčastňuje sa ho viac ako tisíc príslušníkov Ozbrojených síl SR a zahraničných partnerov z Gruzínka, Maďarska, Poľska, Španielska, USA a príslušníkov Mnohonárodnej bojovej skupiny, ktorá pôsobí na našom území.