Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

Na Medzinárodný deň biodiverzity pripravili viacero aktivít

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Dano Veselský

Ich cieľom je pripomenúť, aký význam pre nás má biodiverzita, teda prírodné bohatstvo zahrňujúce rozmanitosť všetkých génov, druhov i ekosystémov.

Banská Bystrica 22. mája (TASR) - K Medzinárodnému dňu biodiverzity, ktorý pripadá na stredu, pripravila Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) so sídlom v Banskej Bystrici viacero aktivít. Ich cieľom je pripomenúť, aký význam pre nás má biodiverzita, teda prírodné bohatstvo zahrňujúce rozmanitosť všetkých génov, druhov i ekosystémov. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa agentúry Michaela Pšenáková.

"Biologickú rozmanitosť u nás i vo svete čoraz negatívnejšie ovplyvňujú rôzne faktory. Pôvodcom negatívnych dôsledkov na biodiverzitu sú zmeny vo využívaní pôdy, znečistenie prostredia, ťažba prírodných surovín a tiež zmena klímy. Kombinácia týchto faktorov spôsobuje, že z mnohých druhov z roka na rok ubúda a mnohé sa úplne vytrácajú. Viaceré, donedávna ešte bežné druhy, sa stávajú z hľadiska svojej existencie ohrozenými," vysvetlila Pšenáková.

SAŽP v tento deň organizuje pohybovo-vedomostnú environmentálnu súťaž Hypericum v prírodnom areáli Strediska environmentálnej výchovy Dropie. Témou aktuálneho 24. ročníka sú prírodné, kultúrne a historické jedinečnosti Dolného Žitného ostrova a Podunajského regiónu. Žiaci druhého stupňa základných škôl si tak môžu overiť svoje poznatky v oblasti biodiverzity mokradí či lužných lesov.

"Pre návštevníkov areálu SAŽP v Banskej Bystrici sme pripravili novú pátraciu hru o klíme a biodiverzite. Na jednotlivých stanovištiach čakajú na súťažiacich vedomostné zadania, za ktoré zbierajú písmená do záverečnej tajničky. Cieľom tejto hry je previesť účastníka areálom agentúry a ukázať mu opatrenia, ktoré robíme k zmierneniu zmeny klímy a k podpore biodiverzity," uviedla Pšenáková.

Ako pripomenula, počas celého mája je zároveň otvorená online výzva z výchovno-vzdelávacej kampane KlímaTYzuj sa. Prostredníctvom aktuálnej témy upozorňuje na úbytok biodiverzity a navrhuje riešenia, ako tento stav zvrátiť, napríklad vybudovaním kúpeľa a napájadla pre vrabce či umiestňovaním hmyzích hotelov vo svojom okolí.