Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady bude SR reprezentovať premiér

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Hlavnou témou rokovania bude právny text dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, návrh politickej deklarácie k rámcu budúcich vzťahov a koordinácia ďalšieho postupu.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Slovenskú delegáciu na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady povedie premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý určí aj jej ďalších členov. V utorok o tom rozhodla vláda. Hlavnou témou rokovania bude právny text dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, návrh politickej deklarácie k rámcu budúcich vzťahov a koordinácia ďalšieho postupu.

"Návrh dohody počíta so zachovaním otvorenej írskej hranice a tiež s prechodným obdobím, počas ktorého Spojené kráľovstvo zostane súčasťou vnútorného trhu a colnej únie, ale nebude sa podieľať na rozhodovacích procesoch EÚ," približuje rezort diplomacie v predkladacej správe.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) v tejto súvislosti povedal, že súčasný návrh dohody zodpovedá slovenským záujmom a prioritám, medzi ktoré patrí postavenie občanov SR v Británii, rovnako ako aj finančné vyrovnanie zo strany Británie po jej vystúpení.

Lajčák tiež po pondelkovom (19. 11.) rokovaní Rady EÚ pre všeobecné záležitosti zdôraznil, že na strane 27 členských krajín EÚ nie je vôľa otvárať dohodu o brexite (ako odznelo v niektorých britských médiách), a dodal, že by nebolo dobré o tom ani "špekulovať".