Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Na obnovu veľvyslanectva v Londýne sa využijú nevyčerpané výdavky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Finančné prostriedky v celkovej výške 1,015 milióna eur boli pôvodne v roku 2021 rozpočtované na výstavbu budovy Strediska Slovákov v srbskom Vojvodine.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Na obnovu veľvyslanectva v Londýne sa využijú nevyčerpané kapitálové výdavky Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Časť sa presunie aj na úhradu výdavkov Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ). Zmenu účelu použitia financií v stredu odobrila vláda.

Finančné prostriedky v celkovej výške 1,015 milióna eur boli pôvodne v roku 2021 rozpočtované na výstavbu budovy Strediska Slovákov v srbskom Vojvodine. Dôvodom ich nevyčerpania boli najmä nevyriešené vzťahy v komunite Slovákov žijúcich vo Vojvodine, kde doteraz nebol nájdený konsenzus v otázke veľkosti, vybavenosti, lokality umiestnenia strediska či účasti jednotlivých krajanských organizácií na jeho obsadení a využívaní.

Nedočerpané kapitálové výdavky vo výške 709.650 eur budú použité na rekonštrukciu budovy zastupiteľského úradu v Londýne, ktorej stavebné práce majú byť ukončené 31. decembra. Nedočerpané výdavky vo výške 305.350 eur budú použité na pokrytie nevyhnutných bežných výdavkov ÚSŽZ.