Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na obrazovkách RTVS štartuje európska Superstar vážnej hudby

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Nádejní umelci odprezentujú svoj talent na televíznych obrazovkách v piatich epizódach.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) odvysiela medzinárodnú šou Virtuózi V4+, ktorá tento rok predstaví mladé talenty z krajín Vyšehradskej štvorky a Chorvátska. Prvé národné kolo uvidia diváci na Dvojke v piatok (19. 11.) o 20.15 h. TASR o tom informoval PR manažér Filip Púchovský.

Dodal, že šou Virtuózi sa sústreďuje na objavenie mladých hudobných talentov klasickej hudby, a objaveným talentom ponúka také možnosti rozvoja a podpory, ku ktorým by sa inak len máloktorí z nich mohli dostať. "Reláciu súčasne vysielanú v piatich krajinách sledovalo v minulom roku takmer sedem miliónov televíznych divákov a v čase od ukončenia súťaže si ich pozrelo vyše 66 miliónov on-line divákov," priblížil Púchovský.

Nádejní umelci odprezentujú svoj talent na televíznych obrazovkách v piatich epizódach. Prvú z dvoch kastingových epizód zo Slovenska si diváci pozrú v piatok. Slovenské osobné kastingové kolá bude hodnotiť odborná porota, ktorú tvoria operná diva Adriana Kučerová, violončelista Jozef Lupták, dirigent Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu Adrián Kokoš a hosťujúci porotca z Maďarska Apor Szüts. "Na Slovensku je veľmi veľa talentov a ja sa teším, že takáto súťaž si našla priestor vo verejnoprávnej televízii a dáva priestor mladým talentovaným ľuďom. Verím, že vyberieme skutočne silnú štvoricu, ktorá bude Slovensko reprezentovať v medzinárodných kolách," uviedol Kokoš.

Púchovský dodal, že o národných výberových kolách sa diváci môžu tešiť na dve semifinálové kolá a následne súťažiaci predstavia svoje nadanie televíznym divákom v piatich krajinách počas finále. Počas semifinále a finále bude súťažiacich hodnotiť aj "superporotca" maestro Plácido Domingo. Moderátormi semifinále aj finále budú televízna legenda Thomas Gottschalk a hviezda poľských televíznych relácií Ida Nowakowska.

Talentová relácia klasickej hudby Virtuózi vznikla v roku 2014 a spôsobila revolúciu na maďarskom televíznom trhu. Iba za pár týždňov sa stala jednou z najlepšie hodnotených relácií verejnoprávnej televízie, čím predbehla aj "komerčné" programy súkromných staníc. Od minulého roka sa jej vysielanie rozšírilo aj do ďalších krajín V4 a Srbska. V tomto roku sa predstavia aj súťažiaci z Chorvátska.