Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na obrazovky sa vracia v premiérových častiach dokument Ikony

Na snímke nápis na budove RTVS v Mlynskej doline. Bratislava, 16. júla 2020. Foto: TASR – Michal Svítok

Dokumentárny seriál Ikony si môžu pozrieť diváci Dvojky každý pondelok po 21.00 h.

Bratislava 11. januára (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) vracia na obrazovky v premiérových častiach dokumentárny seriál Ikony. "Predstavuje generáciu architektov a architektiek, ktorá stojí za najpozoruhodnejšími stavbami polovice 20. storočia," informoval TASR PR manažér Filip Púchovský. Šesť premiérových 26-minútových dokumentov prinesie verejnoprávna televízia od pondelka na Dvojke.

Prvých šesť epizód seriálu Ikony si diváci mohli pozrieť na jeseň minulého roka. "Ide o vynikajúce spracovanie profilov slovenských architektov, ktoré diváka zaujme obsahovo, ale aj vizuálne," uviedol k sérii šéfdramaturg dokumentárnej a vzdelávacej tvorby RTVS Ondrej Starinský. Do projektu sa zapojilo viacero odborníkov. Tvorcovia zo spoločnosti Artichoke na projekte od začiatku spolupracovali s Adamom Gajdošom a Kristínou Tomanovou zo združenia Archtung. "Dôležitými partnermi projektu boli odborníci a odborníčky, z ktorých uvedieme najmä Henrietu Moravčíkovú ako odbornú garantku projektu. Úloha garantov bola dôležitá pri výbere tém, respondentov a stavieb pre prvých 12 dielov. Zároveň nám garanti pomáhali smerovať projekt po obsahovej stránke, aby mal čo najvyššiu kvalitu a výpovednú hodnotu," hovorí producent seriálu Juraj Krasnohorský a dodáva: "Vďaka tvorivej voľnosti, ktorú sme poskytli mladým autorom a autorkám, vznikla veľmi rozmanitá a vizuálne bohatá séria filmov, reflektujúca rozmanitosť tvorby aj osobností jednotlivých architektov."

Šesť premiérových dokumentov predstaví osem osobností, z ktorých niektoré pracovali v tvorivých dvojiciach. Vo výbere figurujú Ján Miloslav Bahna, Ivan Matušík, Vladimír Dedeček, Pavol Merjavý, Martin Kusý a Pavol Paňák, manželia Milica a Marián Marcinkovci.

Dokumentárny seriál Ikony si môžu pozrieť diváci Dvojky každý pondelok po 21.00 h.