Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Na odovzdanie zbraní v rámci zbraňovej amnestie zostáva týždeň

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Doteraz boli vyhlásené tri zbraňové amnestie.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Zbraňová amnestia sa tento týždeň končí. Nelegálne držané zbrane a strelivo môžu občania odovzdať na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru do piatka 30. apríla. Od novembra do konca marca sa podľa údajov Ministerstva vnútra (MV) SR vyzbieralo 860 nelegálne držaných strelných zbraní a 21.472 kusov streliva.

"Každá zbraňová amnestia je významný preventívny nástroj, pomáha nám znížiť počet nelegálnych zbraní, a tým aj riziko páchania trestnej činnosti takouto zbraňou," uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) na sociálnej sieti. Pripomenul, že držba zbrane bez povolenia je trestný čin nedovoleného ozbrojovania. Ak však niekto odovzdá zbraň počas amnestie, trestnému stíhaniu sa vyhne.

"Mylné sú tiež predstavy, že štát chce takto „odzbrojiť“ ľudí. Každá zbraň ide na expertízu, aby sa zistilo, či s ňou nebol v minulosti spáchaný trestný čin. Po negatívnom výsledku majú občania možnosť si ju riadne zaevidovať a zlegalizovať, ak spĺňajú podmienky na držanie alebo nosenie zbrane. Prípadne môžu previesť jej vlastníctvo na inú osobu spĺňajúcu podmienky," vysvetlil. V predchádzajúcich zbraňových amnestiách o väčšinu zbraní občania prejavili záujem a dali si ich zlegalizovať.

Doteraz boli vyhlásené tri zbraňové amnestie. Počas nich sa celkovo odovzdalo 10.865 zbraní a 82.010 kusov streliva.