Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na okresnom súde v Trnave žaluje Čistý deň exposlankyňu N. Blahovú

Na snímke obžalovaná exposlankyňa Natália B. po prerušení súdneho pojednávania v kauze Čistý deň na Okresnom súde v Trnave vo štvrtok 13. mája 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Žaluje ju za neoprávnený zásah do dobrej povesti právnickej osoby, domáha sa ospravedlnenia a finančnej kompenzácie vo výške 60.000 eur.

Trnava 13. mája (TASR) - Okresný súd (OS) v Trnave vo štvrtok od rána prerokúva žalobu galantskej neziskovej organizácie Čistý deň na bývalú poslankyňu Národnej rady (NR) SR Natáliu Blahovú. Žaluje ju za neoprávnený zásah do dobrej povesti právnickej osoby, domáha sa ospravedlnenia a finančnej kompenzácie vo výške 60.000 eur.



Blahová v prestávke pojednávania uviedla, že v prípade jej vyjadrení o zisteniach v Čistom dni ide o výroky v čase výkonu jej mandátu na pôde parlamentu a v menšej časti pre médiá a podľa nej podliehajú poslaneckej imunite. „Sudkyňa v úvode pojednávania vyjadrila právny názor, že nie sú spôsobilé zasiahnuť do dobrej povesti,“ informovala Blahová. Uviedla, že v jej vyjadreniach išlo o informácie o výsledkoch z kontrol v zariadení Čistý deň, z poslaneckého prieskumu alebo to boli citácie výpovedí poškodených detí.

Pojednávanie pokračuje popoludňajšou časťou. Žalobca sa k doterajšiemu priebehu pre médiá nevyjadril.



Žaloba neziskovej organizácie, ktorú právne zastupuje Zuzana Tománková, nadväzuje na široko medializovanú kauzu galantského resocializačného zariadenia, na problémy ktorého upozornila exposlankyňa (vtedy za SaS) pred piatimi rokmi. Po prešetrení situácie postupne prišlo resocializačné zariadenie o akreditáciu, konal sa súd s dvoma bývalými zamestnancami pre sexuálny styk s maloletými chovankyňami a Čistý deň prišiel aj o strechu nad hlavou. Jednu z budov, ktoré využíval, vrátil Trnavskému samosprávnemu kraju na vyžiadanie v krátkom čase, o druhú budovu je TTSK s neziskovou organizáciou v súdnom spore.