Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na omšu pápeža je v Šaštíne zaregistrovaných 30.000 pútnikov

Na snímke koordinátor prípravy pre Bratislavskú arcidiecézu Mons. Tibor Hajdu počas tlačovej konferecie k prípravam príchodu pápeža Fratiška v Šaštíne 3. septembra 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Na púť v Šaštíne sa prihlásilo 1500 dobrovoľníkov.

Šaštín-Stráže 3. septembra (TASR) – Na svätú omšu pápeža Františka, ktorú bude sláviť 15. septembra v Šaštíne, je zatiaľ prihlásených približne 30.000 pútnikov. Informoval o tom koordinátor prípravy pre Bratislavskú arcidiecézu Tibor Hajdu na stretnutí s novinármi.

"Ide o výnimočnú udalosť, a to aj preto, lebo návšteva prichádza v čase pandémie a pápež nemal príležitosť na veľa zahraničných ciest. Navštívil Irak, teraz pôjde do Budapešti, aby uzatvoril eucharistický kongres, a potom príde na Slovensko a jeho štvordňová návšteva vyvrcholí v Šaštíne. Od dnešného dňa sa začína bezprostredná príprava na prijatie Svätého Otca na Slovensku," uviedol bratislavský biskup Stanislav Zvolenský.



Program sa otvorí už v predvečer 14. septembra o 22.00 h a od tohto okamihu budú môcť návštevníci začať napĺňať jednotlivé sektory. "Pútnici musia byť v deň omše v sektoroch do 8.00 h, keď sa uzavrú. Je to aj z dôvodu, že pápež už pred omšou bude na papamobile prechádzať medzi sektormi s návštevníkmi púte," doplnil Hajdu.



Na púť v Šaštíne sa prihlásilo 1500 dobrovoľníkov. "Prihlasovanie dobrovoľníkov je už uzavreté. Budú mať na starosti usmerňovanie ľudí v sektoroch, kontrolu QR kódov, pomoc s ďalšími zložkami pri vstupných bránach, ako aj usmerňovanie na parkoviskách a smerovanie ľudí z parkovísk a železničnej stanice na miesto omše," uviedla koordinátorka dobrovoľníkov pre Bratislavu a Šaštín Monika Hricáková.

Na snímke koordinátorka dobrovoľníkov pre Bratislavu a Šaštín Monika Hricáková počas tlačovej konferecie k prípravam príchodu pápeža Fratiška v Šaštíne 3. septembra 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Architektúru presbytéria možno nazvať ako príležitostnú architektúru, keďže bude využitá iba na jedno podujatie. Snažili sme sa ju uchopiť ekologicky, aby všetky materiály a konštrukcie mohli byť opäť využité. Po ničivom tornáde na Morave sme sa do kríža rozhodli uložiť drevo z poškodeného kostola v Moravskej Novej Vsi," priblížil architekt liturgického priestoru v Šaštíne Michal Bogár.