Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Na online oslave D. Dušeka sa bude s jubilantom zhovárať J. Štrasser

Na archívnej snímke spisovateľ Dušan Dušek. Foto: TASR Martin Palkovič

Dušan Dušek sa narodil 4. januára 1946 v Gbelciach v okrese Nové Zámky. Absolvoval štúdium geológie a chémie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Bratislava 10. februára (TASR) - Slovenského spisovateľa Dušana Dušeka čaká v stredu o 17.00 h online oslava jeho životného jubilea. Na podujatí Dušek 75, ktoré pripravili Literárne informačné centrum (LIC), Slovenský inštitút v Prahe a literarnyklub.sk na sociálnych sieťach, sa bude s jubilujúcim spisovateľom, autorom rozhlasových hier i filmových scenárov zhovárať Ján Štrasser. Ukážky z tvorby 75-ročného Dušeka bude čítať herečka Zuzana Kronerová.

Dušan Dušek sa narodil 4. januára 1946 v Gbelciach v okrese Nové Zámky. Absolvoval štúdium geológie a chémie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Pracoval ako lektor vo vydavateľstve Smena, redaktor v časopisoch Tip, Kamarát, Slovenské pohľady. Od roku 1993 vyučuje na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Debutoval zbierkou poviedok Strecha domu v roku 1972, odvtedy mu vyšli desiatky kníh pre dospelých i deti. Vydal aj básnické zbierky ako Dúšky či Príbeh bez príbehu. Deti si získal postavou Pištáčika, Pravdivým príbehom o Pačovi, Babkou na rebríku či Dverami do kľúčovej dierky. Je autorom scenárov k známym filmom ako Ružové sny, Ja milujem, ty miluješ, Sojky v hlave či Krajinka.

Diskusia je súčasťou série podujatí Literárny kalendár. Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.