Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na oslavu 100. výročia vzniku ČSR sa budú rozdávať pamätné medaily

Pamätná medaila pomenovaná „Spoločný štát" Foto: NÁRODNÁ POKLADNICA

Na oslavu 100. výročia vzniku ČSR sa budú rozdávať pamätné medaily zadarmo!

Bratislava 30. augusta (OTS) - Už od 1. septembra si bude môcť pripomenúť 100. výročie od vzniku Česko-Slovenska každý. Národná Pokladnica pripravila pre verejnosť výročnú pamätnú medailu, ktorej poslaním je pripomienka dňa, keď sa cesta dvoch národov spojila v jednu. Pamätnú medailu zadarmo si môžu záujemcovia objednať online alebo telefonicky. Projekt vznikol v spolupráci s neziskovou organizáciou Post Bellum.

V roku 2018 si Česi a Slováci pripomínajú 100 rokov od vzniku spoločného štátu. Predstavitelia českého národa vyhlásili samostatnosť v Prahe 28. októbra a Slováci sa pripojili prostredníctvom Martinskej deklarácie o dva dni neskôr. Vzniklo demokratické Československo, ktoré je z hľadiska súčasnej histórie chápané ako ostrov demokracie vo vtedajšej autoritárskej strednej Európe.
Rok 1918 bol rokom nadšenia, nádeje a vzájomného rešpektu. Uplynulé storočie prinieslo však okrem všestrannej prosperity a budovania národných hodnôt tiež mnoho chvíľ, na ktoré ani jeden z národov s láskou nespomína. Cez všetky prekážky zotrvali Česi a Slováci v spoločnom štáte celých 74 rokov. Pevné väzby sa však udržali aj po rozdelení, a to treba osláviť", vysvetľuje Stanislav Máša, riaditeľ Národnej Pokladnice dôvod vydania pamätnej medaily zadarmo.

Pamätná medaila pomenovaná „Spoločný štát" je v poradí už druhou, ktorú Národná Pokladnica vydáva. Prvá pamätná medaila zadarmo oslavovala hlavné postavy, stojace pri zrode ČSR, T. G. Masaryka a M. R. Štefánika. Medaila u verejnosti zožala mimoriadny úspech.

Základná verzia medaily „Spoločný štát" je vyrazená z medi-niklu, váži 15 g a jej priemer je 33 mm. „Základná" medaila je zadarmo, záujemcovia uhradia len poštovné a balné. Náročnejší klienti si môžu doobjednať Certifikát s dobovou mapou, očíslovanie medaily alebo dokonca zušľachtenie 24-karátovým zlatom. Autorom dizajnu medaily je renomovaný slovenský medailér Mgr. art Miroslav Hric, ArtD. Talentovaný umelec má na konte mnoho úspešných realizácií, ktoré sa vyznačujú dokonalým technickým prevedením a autentickým stvárnením motívu.

Ďalšie informácie sú k dispozícii na webovej stránke http://www.100csr.sk alebo na tel. čísle 0850 606 777.