Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Na pietnej spomienke vzdali hold M. R. Štefánikovi

Foto: TASR/Eduard Fašung

Milan Rastislav Štefánik patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenských dejín, ktorého meno je spájané najmä so vznikom Česko-slovenskej republiky v roku 1918 po rozpade Rakúska-Uhorska.

Ivanka pri Dunaji 3. mája (TASR) - Na pietnej spomienke pri Mohyle v Ivanke pri Dunaji sa v predvečer tragického skonu Milana Rastislava Štefánika stretli účastníci 22. ročníka vlastivednej pochôdzky, ktorú tradične organizuje Matica slovenská.

Pochôdzka južným Slovenskom sa začala v Šamoríne, pokračovala cez Dunajskú Lužnú a vyvrcholila pietnym kladením vencov pri Mohyle. Zúčastnili sa na nej žiaci zo základných škôl, predstavitelia obecných a regionálnych samospráv, zástupcovia Matice slovenskej, predstavitelia talianskej a francúzskej ambasády, ako aj vojenskí veteráni. Prítomný bol aj prezident SR Ivan Gašparovič a minister obrany Martin Glváč.

Tu bude player


Minister Glváč vo svojom príhovore pri Mohyle vyzdvihol osobnosť M. R. Štefánika ako významného astronóma, politika, generála francúzskej armády, zakladateľa československého štátu a prvého československého ministra vojny. K prítomným sa prihovorili aj vedúci Kancelárie prezidenta SR Milan Čič, predseda Matice slovenskej Marián Tkáč a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Milan Rastislav Štefánik patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenských dejín, ktorého meno je spájané najmä so vznikom Česko-slovenskej republiky v roku 1918 po rozpade Rakúska-Uhorska. Pri svojom prvom návrate do oslobodenej vlasti tragicky zahynul pri leteckom nešťastí neďaleko obce Ivanka pri Dunaji.