Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na pietnu spomienku k výročiu SNP prišli aj účastníci povstania

Na snímke účastníci pietneho aktu pri príležitosti 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) pri pamätníku SNP v Bratislave vo štvrtok 26. augusta 2021. Foto: TASR – Pavol Zachar

V nedeľu 29. augusta uplynie 77 rokov od vypuknutia SNP. Tradične sa pri banskobystrickom Múzeu SNP uskutočnia aj oficiálne oslavy výroči

Bratislava 26. augusta (TASR) – Na pietnej spomienke k blížiacemu sa 77. výročiu Slovenského národného povstania (SNP) v Bratislave sa zúčastnili aj priami účastníci povstania, takisto aj členovia protifašistického odboja. Na bratislavskom Námestí SNP sa zišli spolu s vedením Národnej rady (NR) SR, poslancami, členmi vlády i zástupcami samospráv.

"SNP je spájané s hrdinstvom našich predkov," povedal v príhovore podpredseda NR SR Milan Laurenčík (SaS). Pripomenul, že naši otcovia a dedovia povstali, aby sa vymanili z okupácie. Cesta, po ktorej sa vybrali, bola dlhá a ťažká, aj preto, že v tých časoch neexistovala demokracia, mnohí nemohli slobodne vyjsť na ulicu a každý iný názor sa trestal. Laurenčík pripomenul, že dnes žijeme v čase, keď sa nemusíme báť o svoje životy. "Demokraciu berieme ako samozrejmosť. Musíme si však pripomínať, že za túto možnosť vďačíme hlavne tým, na ktorých si každoročne v auguste spomíname," povedal a poďakoval sa všetkým, ktorí sa zúčastnili na povstaní.

S príhovormi vystúpil tiež vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO), ako aj podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Štekláč a Martin Krno zo Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

"Na hrdinov Slovenského národného povstania spomínam vždy s obrovskou hrdosťou za to, že sa v rozhodujúcich chvíľach dokázali postaviť proti útlaku na stranu boja za nadčasové hodnoty mieru, slobody a demokracie," povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Pripomenul tiež, že SNP si zaslúži stále miesto v živej pamäti národa. "Je dôležité, aby sme si ho pripomínali nielen počas centrálnych osláv v Banskej Bystrici, ale tiež v rôznych mestách a dedinách po celom Slovensku. Jeho odkaz totiž patrí do povedomia všetkých našich občanov," dodal minister.

V nedeľu 29. augusta uplynie 77 rokov od vypuknutia SNP. Tradične sa pri banskobystrickom Múzeu SNP uskutočnia aj oficiálne oslavy výročia.