Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na pôde EK hovorili o podvodoch s agrodotáciami na Slovensku

Na archívnej snímke europslanec Ivan Štefanec. Foto: TASR Martin Baumann

Pre nápravu a najmä prosperitu slovenských farmárov potrebujeme nielen dôsledné vyšetrenie týchto neprávostí, ale najmä poriadok vo vlastníckych vzťahoch, povedal europoslanec Ivan Štefanec.

Brusel 15. septembra (TASR) - V stredu popoludní sa na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu konala tlačová konferencia zameraná na nezákonné udeľovanie poľnohospodárskych dotácií na Slovensku z obdobia rokov 2013 – 2014.

Tlačovej konferencii predsedali český europoslanec Tomáš Zdechovský, ktorý je koordinátorom poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (EPP) vo Výbore EP pre kontrolu rozpočtu (CONT), a nemecká europoslankyňa Monika Hohlmeierová, predsedníčka výboru CONT. Zo slovenských europoslancov sa na podujatí zúčastnil Michal Wiezik (SPOLU), ktorý je členom frakcie EPP a výboru CONT.

Cieľom tlačovej konferencie bolo zverejniť detaily nového prípadu neoprávneného udelenia dotácií zo strany Pôdohospodárskej platobnej agentúry na poľnohospodársku pôdu na Slovensku a následného zlyhania slovenskej prokuratúry.

Europoslanec Ivan Štefanec, ktorý je šéfom slovenskej delegácie EPP v europarlamente, pre TASR spresnil, že podklady, rôzne dokumenty a dôkazy, o podvodoch s eurodotáciami z uvedeného obdobia začal dostávať a v roku 2018, po zavraždení Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a následných kontrolných misiách EP na Slovensku. Spresnil, že podklady o "neuveriteľných podvodoch v slovenskom agrosektore z čias, keď bola pri vláde iba jedna politická strana, posúval ďalej do výboru CONT a na adresu OLAF".

"Všetky podvody majú spoločné znaky – neporiadok vo vlastníckych vzťahoch na platobnej agentúre a zneužívanie moci jej vtedajšieho vedenia na čele s Jurajom Kožuchom," vysvetlil poslanec.

Dodal, že ľudia ako Kožuch, ktorý je dnes trestne stíhanou osobou, zabezpečovali prosperitu len im blízkym osobám a okrádali slovenských farmárov.

"Pre nápravu a najmä prosperitu slovenských farmárov potrebujeme nielen dôsledné vyšetrenie týchto neprávostí, ale najmä poriadok vo vlastníckych vzťahoch a transparentné prerozdeľovanie európskych zdrojov," odkázal Štefanec.








(spravodajca TASR Jaromír Novak)