Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Na podporu divadiel a divadelníctva vyčlenia 4 milióny eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Ministerstvo kultúry SR je podľa zákona o Fonde na podporu umenia oprávnené určiť, že 20 percent z finančného príspevku do fondu bude prednostne použitých na podporu priorít určených ministerstvom.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD) požiadala Fond na podporu umenia (FPU) o vyčlenenie štyroch miliónov eur na podporu profesionálnych i ochotníckych divadiel. Alokácia pre divadlá reflektuje fakt, že rok 2020 vyhlásila vláda za Rok slovenského divadla.

"Po podpore folklóru ako neoddeliteľnej súčasti tradičnej regionálnej kultúry nastal čas aj na mimoriadnu podporu slovenských divadiel," uviedla ministerka. "Profesionálne divadlá sa po predložení kvalitných projektov budú môcť pustiť aj do finančne náročnejších projektov. Ochotnícke divadelné súbory zasa neraz predstavujú základ kultúrneho života svojej obce a každá podpora im umožňuje prinášať viac umenia pre svoje komunity," dodala ministerka.

Ministerstvo kultúry (MK) SR je podľa zákona o Fonde na podporu umenia oprávnené určiť, že 20 percent z finančného príspevku do fondu (20 miliónov eur ročne) bude prednostne použitých na podporu priorít určených ministerstvom. Laššáková využila túto možnosť práve na podporu divadelnej činnosti.

Slovenské divadelníctvo si budúci rok pripomína viacero významných výročí. Okrem storočnice vzniku Slovenského národného divadla to bude tiež 190. výročie vzniku ochotníckeho divadla na Slovensku. Okrúhle 100. výročie sa dotýka aj narodenia viacerých významných divadelných osobnosti, akými boli napríklad dramatik Peter Karvaš, scénograf Ladislav Vychodil, herci Viliam Záborský a Ctibor Filčík či zakladateľka slovenskej baletnej pedagogiky Eva Jaczová.

FPU na svojom webe už zverejnil štruktúru podpornej činnosti na rok 2020. Okrem priority určenej ministerstvom sú to oblasti týkajúce sa inovatívnych foriem práce s publikom v oblasti súčasného umenia, medzinárodnej prezentácie slovenského umenia mimo Európy, komplexnej modernej infraštruktúry knižníc i podpory vzdelávania vedúcich pracovníkov a manažérov pôsobiacich v oblasti umenia a kultúry. Fond bude tiež pokračovať v podpore projektu "Mesto kultúry", novinkou medzi dotačnými schémami je podprogram zameraný na podporu tvorby diel vo verejnom priestore. Prvé z plánovaných 11 výziev fond zverejnil v druhej polovici septembra.