Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na podujatiach počas návštevy pápeža je nutné dodržiavať opatrenia

Na snímke ľudia počas privítacieho ceremoniálu pápeža Františka pred Prezidentským palácom 13. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

V prípade, že človek pociťuje príznaky respiračného ochorenia, ÚVZ neodporúča cestovať na hromadné podujatia a radšej zostať doma a kontaktovať lekára.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Pred, počas a ani po podujatiach spojených s návštevou pápeža Františka netreba zabúdať na opatrnosť a dodržiavanie opatrení. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto pripravil súbor odporúčaní pre účastníkov týchto podujatí. ÚVZ o tom informuje na sociálnej sieti.

V prípade, že človek pociťuje príznaky respiračného ochorenia, ÚVZ neodporúča cestovať na hromadné podujatia a radšej zostať doma a kontaktovať lekára. "Na prepravu na podujatia používajte, ak je to možné, individuálnu dopravu, teda osobné autá, v prípade mesta uprednostnite bicykle alebo chôdzu," uviedol ÚVZ. V prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy je nevyhnutné mať správne nasadené rúško alebo respirátor a vyhýbať sa sedeniu s cudzími osobami.

ÚVZ zároveň neodporúča spájať účasť na podujatiach s návštevou príbuzných, posedeniami či nákupmi. "Dodržiavajte odstupy od iných ľudí, vyhýbajte sa zhluku tlačiacich sa ľudí. Pokúste sa vyhnúť aj miešaniu skupín osôb z rôznych miest. Pri stretnutí so známymi si nepodávajte ruky, neobjímajte sa a nebozkávajte," zdôraznil ÚVZ. Zabúdať netreba ani na využívanie dezinfekcie rúk.

Počas podujatí je rovnako dôležité mať správne nasadené rúško alebo respirátor, a to aj v exteriéri. Na hromadnom podujatí v režime OTP (očkovaný - testovaný - prekonanie ochorenia COVID-19) je potrebné dodržiavať dvojmetrové rozstupy medzi cudzími osobami. "Dodržiavajte pokyny organizátorov a potrebné hygienické pravidlá. Uprednostnite tiež balené jedlá a nápoje, najmä vodu. V prípade jedál pripravovaných na mieste je menej rizikové tepelne upravené jedlo," pripomenul ÚVZ.

Potrebné je tiež chrániť sa pred počasím, ak je teplo a slnečno, nevyhnutná je pokrývka hlavy a slnečné okuliare. Netreba zabúdať ani na dostatok tekutín. V prípade chladnejšieho počasia je potrebné sa teplejšie obliecť a mať ochranu pred dažďom. "V najbližších dňoch po podujatí odporúčame obmedziť kontakty s inými ľuďmi na nevyhnutné minimum. Ak je to možné, využite prácu z domu. Sledujte svoj zdravotný stav. Ak sa u vás objavia príznaky respiračného ochorenia, zostaňte doma, kontaktujte telefonicky svojho ošetrujúceho lekára," dodal ÚVZ.