Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Na pojednávaní k zmenkám čítali Volzovej výpoveď

Na archívnej snímke Sylvia Volzová. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Klaus-Volzová vo svojej výpovedi, ktorú čítal prokurátor Ján Šanta, uviedla, že o zmenkách v čase ich údajného podpisu nevedela.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Na pojednávaní v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti čítali výpoveď niekdajšej spoločníčky obžalovaného Pavla R. Sylvie Klaus-Volzovej.

Senát pred čítaním uviedol, že nemá žiadne prostriedky, ako Klaus-Volzovú prinútiť prísť na pojednávanie. Klaus-Volzová vo svojej výpovedi, ktorú čítal prokurátor Ján Šanta, uviedla, že o zmenkách v čase ich údajného podpisu nevedela. Tak ako väčšina vypočutých svedkov, sa o ich existencii dozvedela až z médií.

Na pojednávaní hovorili aj o sudcoch, ktorí sa majú cítiť ovplyvnení mediálnymi výstupmi. Odborný článok, ktorý o tom hovorí, predložil Marek Para, ktorý obhajuje Mariana K. a Pavla R. Predseda senátu Špecializovaného trestného súdu Emil Klemanič reagoval tým, že ak sa nejaký sudca cíti byť pod mediálnym tlakom, nech vypne televízor a nech nečíta noviny. Sám sa pod mediálnym tlakom byť necíti.

Para predložil aj námietku zaujatosti senátu. Namieta nezákonné zloženie senátu vzhľadom na vyjadrenia prokurátora Jána Šantu, ktorý pre médiá povedal, že sa sila dôkazov obžaloby po výpovedi exsiskára a bývalého novinára Petra Tótha posilnila zo 100 na 150 percent.

To podľa obhajoby narúša prezumpciu neviny obžalovaných. V námietke argumentujú judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva a smernicou Európskej únie o posilnení prezumpcie neviny.

Podľa Šantu ide o nezmysel aj preto, lebo namietajú zloženie senátu vzhľadom na výroky prokurátora. "Opakujete dookola nezmysly, prekrúcate a je to úplne mimo reality a mimo znenia Trestného poriadku. Žiadne porušenie prezumpcie neviny v živote nebolo. V živote som sa o vine alebo nevine nevyjadril až do záverečnej reči," uzavrel Šanta.

Klemanič uviedol, že ak má niekto pocit, že mimo pojednávacej miestnosti prokurátor porušuje Trestný poriadok, nech sa obráti na prokuratúru.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obžalovaný aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.